Ovi pametni telefoni se traže 220 odsto više | Ekonomist

Ovi pametni telefoni se traže 220 odsto više

Globalno tržište pametnih telefona poraslo je za 9,1 odsto u prvom tromjesečju ove godine.

To pokazuju najnoviji statistički podaci istraživačke kompanije za informacione tehnologije, Gartner, a rast je predvodio trojac kineskih proizvođača uredaja.

Svjetska prodaja smartfona u prvom kvartalu je dostigla ukupno 380 miliona jedinica, a vodeća tri kineska proizvođača mobilnih uređaja – Huavei, Opo i Vivo, zajedno imaju udio od gotovo jedne četvrtine (24 odsto) u ukupnoj prodaji, što je porast od sedam procentnih poena na godišnjem nivou, prenosi portal TekKranč.

U Gartneru kažu da kupci smartfona troše malo više kako bi dobili bolji uređaj, što podstiče rast prosječnih prodajnih cijena i pozitivno utiče na ova tri proizvođača, jer su se fokusirali na podizanje kvaliteta karakteristika uređaja čije su cijene pristupačne.

Za prva dva svjetska proizvođača pametnih telefona, Samsung i Epl, prvi kvartal je bio manje dobar.

Prodaja Samsunga je u prva tri mjeseca 2017. pala za 3,1 posto, a tržišni udeo kompanije je iznosio 20,7 odsto.

Iako je Eplova prodaja stagnirala, njen udio na tržištu je smanjen na 13,7 procenata u odnosu na 14,8 odsto u istom periodu prošle godine.

Napominjući da se Samsung i Epl sve više suočavaju sa žestokom konkurencijom kineskih brendova, Gartner navodi da im se po obimu prodaje približio trećeplasirani na listi Huavei, koji je prodao 34 miliona jedinica u prvom kvartalu.

Uprkos tome što Huavei godinama drži treću poziciju na svjetskoj rang listi po obimu prodaje smartfona, i on je pod pritiskom domaćih firmi u usponu iz te branše, među kojima je Opo zabilježio rast prodaje u periodu januar-mart za 94,6 odsto, čime je izbio na četvrto mjesto na svjetskoj listi i zadržao mjesto broj jedan u Kini.

Petoplasirani Vivo prodao je blizu 26 miliona pametnih telefona u posmatranom tromjesečju, prigrabivši tržišni udio od 6,8 posto, uz rast prodaje od 84,6 procenata. U Gartneru kažu da povećanje prodaje ova kompanija duguje tržištima u usponu u azijsko-pacifičkom regionu, uključujući Indiju, gde je Vivo registovao skok prodaje za više od 220 odsto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top