Ove dvije valute su najveći gubitnici zbog dolara | Ekonomist

Ove dvije valute su najveći gubitnici zbog dolara

Novozelandski dolar i norveška kruna su bili najveći gubitnici u odnosu na jači dolar u ponedeljak, kako su cijene berzanske robe ponovo pale.

Dolar se oporavio nakon pada od tri procenta, koji je zabilježen u četvrtak u odnosu na evro, ojačan usljed podataka o zaposlenosti koji su objavljeni u petak, a koji su osnažili mogućnost podizanja kamatnih stopa ovog mjeseca u SAD.

Dok je dolar bio u porastu za trećinu procenta u odnosu na korpu valuta, u odnosu na novozelandski dolar je ojačao 1,1 procenat uoči sjutrašnjeg monetarnog sastanka Centralne banke Novog Zelanda.

Još jedno smanjenje kamatnih stopa će biti na dnevnom redu, ali prema mišljenju mnogih, nije uticalo na povećanje cijena na tržištima.

Dolar je bio u porastu u odnosu na norvešku krunu na 8,6329 kruna, uz manje cijene nafte koje takođe utiču na kretanje valute.

U odnosu na evro američki dolar je bio u porastu 0,6 procenata, na 1,0818 dolara, ali je i dalje skoro tri centa slabiji u odnosu na maksimum koji je zabilježen prije održavanja monetarnog sastanka Evropske centralne banke (ECB).

IZVOR: TANJUG

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top