Ovako trgovci vaćare Britance. Poznato?

Nadležni za konkurenciju i tržište u Velikoj Britaniji (The Competition and Marketing Authority) će u četvrtak presuditi da li će se supermarketima i zvanično zabraniti lažno oglašavanje preko “popusta”.

O zabrani se odlučuje na osnovu žalbe organizacije za zaštitu potrošača Which? zbog konfuzije koje kod potrošača stvara sada već prava poplava raznih “sniženja”.

Zvuči poznato svakom ko zalazi u prodavnice ali u Britaniji su trgovci sistem razvili do “savršenstva”, piše britanski “Miror”.

Pa kako to sve tamošnji trgovci “vaćare” kupce? Pa, svakako, rekli bi na osnovu žalbe koju je podržalo 100.000 nezadovoljnih potrošača, kojima se “na promociji” (kod nas je to čuveno “na akciji”) sada nudi u čak dva od pet artikala u svakoj prodavnici.

“Promocije, među kojima je najpopularnija Buy One Get One Free (BOGOF, iliti naša “kupiš jedan dobiješ dva”), samo zbunjuju kupce i ta igra iluzije mora da prestane”, kaže izvršni direktor Which?, Ričard Lojd.

Ah-Zutphen-2

Which? navodi primer dvolitarske boce “pepsi max” koja se u lancu Morison prodaje za 1,98 funti (samo) 28 dana a potom je na “akciji” 63 dana po cijeni od 1 funte i sa naznakom “bilo je 1,98”. To stvara iluziju jeftinoće a u stvari kupac plaća 50 penija više u “akciji”.

Zaštitnici potrošača kažu da je to kršenje Vladinih smjernica za dobru trgovačku praksu.

Sljedeći primjer je kada Asda poveća cijenu litra soka Robinsons Orange Fruit Squash sa jedne na 1,59 funti a onda ponudi “dve za 2,50”.

Zaštitnici potrošača takođe navode i praksu da se neki proizvodi, recimo sosevi, vode po zapremini a neki po težini, tako da je nemoguće porediti njihove cijene.

Ova super-žalba je predata u aprilu i sada nadležnima ističe rok od 90 dana za odgovor kako će po njoj postupiti.

Mogućnosti su velike, kazne mogu da se mjere u milionima funti – čak do 10 odsto prometa – ali niko nije toliki optimista u ovom slučaju.

Zaštitnici potrošača bi bili zadovoljni i sa dobrovoljnom promenom prakse kod trgovaca.

Do tada, kupci moraju da se oslone “u se i u svoje kljuse”. To kljuse je u savremenom svijetu naravno kompjuter sa Internet vezom. Tamo se mogu nači sajtovi poput mysupermarket.com, koji prati cijene proizvoda svih pet velikih lanaca – Teska, Asde, Seinsburija, Vejtrouza i onlajn trgovca Okada.

Manje pakovanje, veća cijena

Sledeći veliki problem je, a to je i omiljena “igra” među trgovcima na Balkanu – smanjivanje pakovanja. Which? kaže da kutija od 100 kesica čaja Twinings Assam tea košta 4,40 u Tesku, a onda je pakovanje “ažurirano” na 80 komada. Cijena je, pretpostavljate, otišla naviše – 4,49 funti. U Sejnsburiju nisu bili toliko alavi, oni su zadržali svojih 4,5 funti za 20 kesica manje pakovanje. Ništa bolje nije ni sa deterdžent ima. “Surf Essential Oils Powder Tropical Lily & Ylang Ylang” je zadržao cijenu od 5 funti i Okadu i Tesku, iako je pakovanje smanjeno sa 25 pranja (2kg) na 23 (1,61 kg).

Izvor mondo

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top