Ovako izgleda put do prvog miliona | Ekonomist

Ovako izgleda put do prvog miliona

Kada sam imao 20 godina, nisam ni slutio da je uopše moguće da postanem milioner sa 35 godina.

Do tada, nisam imao mnogo novca, ali ono malo viška što sam imao, obično oko 500 dolara mjesečno, sačuvao sam i investirao.

Jedno veče ulogovao sam se na svoj brokerski nalog i vidio ono što nisam vidio nikada pre, iznos od milion dolara.

Možda neki očekuju da, kada se ugleda taj novac na računu, počinje slavlje, otvara se šampanjac, padaju konfete. Mogu vam reći da se to ne dešava, ja sam pomislio “O, odlično“, i vratio se na posao.

Moju finansijsku prekretnicu napravila je moja prva uložena hiljada. To je značilo da moje investicije mogu da mi donesu 10.000, zatim 20.000 i tako dalje.

Put do prvog miliona nije bila ravna linija. U više navrata sam gubio mnogo novca na tržištu.

Na primjer, prije ekonomske krize u 2008. godini, imao sam 175.000 dolara, a nakon devet mjeseci 120.000 dolara. Kada se to desi, izgleda strašno jer mislite da nikada nećete povratiti taj novac.

Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

Kada se tržište raspada imate dvije opcije: da pobjegnete ili ostanete.

Ako dopustite da vas strah obuzme, onda ste na neki način napravili pogrešan izbor. Rizik je normalan, a najgori mogući ishod tog rizika je da odustanete kada je najteže.

Tokom recesije, pojedini su nas savjetovali da ulažemo u sigurno. Oni koji su poslušali, misleći da će tako uštedjeti za svoju penziju, ispostavilo se da su pogriješili.

Kada sam izgubio 70.000 dolara za mjesec dana, ja sam shvatio da je to dio procesa ka izgradnji bogatstva.

Ja nisam dobio na lutriji, nisam naslijedio bogatstvo, nisam osnovao kompaniju. Ako ste u istoj situaciji, onda je najbrži način da dođete do miliona da smanjite potrošnju i da povećate prihod. To su dvije stvari nad kojima vi sami imate kontrolu. I to je tajna jednog milionera.

Jedan od načina da smanjite potrošnju jeste da nađete manji stan u kome ćete da živite, da koristite gradski prevoz, a svoj auto da prodate, i da napravite plan kako da pronađete posao koji će vam donositi više novca.

Foto: Thinkstock.com
Foto: Thinkstock.com

I ako vam se ovo čini dosadnim, ukoliko bar jedan mjesec probate da preračunate svoje rashode i prihode, garantujem vam da ćete naučiti o svojim finasijama, ono što do sada niste znali.

Znam da sam srećan što sebe mogu da nazovem milionerom, jer mi to omogućava život, kakav prije nekoliko godina, nisam ni sanjao da mogu da imam.

Ne moram da se brinem oko posla, da li ću dobiti otkaz, narušiti politiku kompanije. Ako želim da radim, mogu da izaberem samo onaj posao koji će me očarati.

Ono što je najvažnije, naučio sam da novac nije neograničen. Ukoliko radim, imaću ga više, i od mog jednog miliona dobiću dva. A uvek postoji mogućnost za još više.

Ali, vrijeme je ograničeno. Imam ograničen broj godina svog života, a sada imam slobodu da odlučim kako ću ih provesti.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top