Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini | Ekonomist

Ovaj plemeniti metal je nadmašio zlato u 2017. godini

Rast tražnje za metalima koji se koriste u sistemima za smanjenje emisije štetnih gasova podstakli su cijene jednog od najrjeđih plemenitih metala.

Sa rastom cijene od 19,48% od početka 2017. godine, rodijum je nadmašio sve druge plemenite metale. Poređena radi, cijena zlata je u ovoj godini porasla oko 6 odsto, paladijuma 13%, a platine 7,8 odsto. 

Rodijum se, uz paladijum i platinu, uglavnom koristi u automobilskoj industriji za izradu katalizatora, i upravo je velika prodaja automobila u Kini prošle godine pomogla ovom plemenitom metalu da se oporavi sa 12-godišnjeg minimuma na koji je pao u julu mjesecu prošle godine.

“Kina je veliki dio ove priče”, kaže Jonathan Butler, analitičar u kompaniji “Mitsubishi” i dodaje da kupovina automobila u Kini i dalje raste, a postoje naznake da bi tržište moglo dostići nivoe Zapadnih zemalja.


Rodijum se trenutno trguje po cijeni od 920 dolara za uncu. Tržište rodijuma je jedno od najmanjih, što ga čini nestabilnijim od ostalih plemenitih metala.

Tako je cijena rodijuma porasla 23 puta u periodu od 2003. kada je unca koštala 475 dolara, do rekordnih 10.100 dolara po unci u 2008. godini.

“Trenutno ne postoji razlog da se kratkoročno ili u srednjem roku očekuje pad cijene rodijuma”, mišljenja je analitičara njemačke “Heraeus Metals Germany GmbH & Co”.

Rodijum je u zemljinoj kori zastupljen u veoma maloj količini od 10-4 ppm (eng. parts per million). Dobija se iz nekih ruda bakra i nikla u kojima se nalazi oko 0,1% rodijuma. Južnoafrička Republika je glavni snabdjevač tržišta rodijuma. Platine i paladijuma, takođe. Više od 80% svjetske proizvodnje rodijuma se koristi za izradu katalizatora, a koristi se i u industriji satova, nakita, optičkih proizvoda…

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top