Otvorena konferencija “Kapija Balkana – Crna Gora 2017”

Danas je u hotelu Hilton otvorena konferencija “Kapija Balkana – Crna Gora 2017”, koju organizuju Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore, Ambasada Izraela, Ministarstvo inostranih poslova Izraela i Počasni konzulat Crne Gore u Izraelu.

Cilj skupa je razvoj poslovnih veza između Crne Gore i Izraela, te upoznavanje potencijalnih investitora sa ekonomskim i investicionim ambijentom u našoj zemlji, sa naglaskom na ključne razvojne prioritete ovih država.

Otvarajući konferenciju potpredsjednik Vlade Crne Gore Zoran Pažin je podsjetio da su Crna Gora i uopšte region Jugoistočne Evrope uvijek bili na raskrsnici interesovanja velikih sila.

On je naveo da “egzaktni podaci govore da je u prvoj polovini 2017. godine zabilježen ekonomski rast od 4.2%, što je među najvišim stopama rasta u Evropi. Bilježimo i konstantan trend neto priliva stranih direktnih investicija”, te da “ove godine bilježimo povećanje stranih direktnih investicija za 41.7% (SDI za januar-jun 2017.g. iznosile 220.045,6 miliona eura)”.

“Vjerujemo da još dinamičniji ekonomski rast tek predstoji. Uz još bolju valorizaciju Luke Bar, rekonstrukciju i punu iskorišćenost željeznice, ali posebno kroz izgradnju auto puta i drugih saobraćajnica kroz Crnu Goru, možemo značajno doprinijeti jačanju osnova za razvoj države”, naglasio je Pažin. On je naveo i da je Vlada Crne Gore posvećena ostvarivanju dinamičnog ekonomskog razvoja i rasta.

Na Konferenciji je govorio i Nuri Kac, osnivač Apex Capitala, kompanije koja, pored ostalog, nudi i usluge vezane za ekonomsko državljanstvo. On je rekao da je “razlog za ekonomsko državljanstvo alternativa, posebno u oblasti turizma, jer strani investitori zaista žele da investiraju u hotele i sama činjenica da mogu da postanu državljani Crne Gore im olakšava sve”, kao i da očekuje da će izraelske investicije uskoro doći u Crnu Goru.

“Kapija Balkana” okupila je veliki broj potencijalnih izraelskih investitora i privrednika dvije zemlje, a ima za cilj projekciju novih ideja u promociji odnosa i unaprjeđenja saradnje dvije zemlje, kao i podsticaj privrednim subjektima dvije zemlje za daljom saradnjom i realizacijom brojnih projekata od obostranog interesa.

Na konferenciji su planirana tri osnovna pod-foruma i to: Upravljanje i resursi (vodoprivreda i energetika, životna sredina, poljoprivreda, zdravstvene i medicinske usluge), Strukturiranje i razvoj (komunalne usluge, nekretnine i turizam) i Pružanje mogućnosti i zaštita (IT & Cyber, HLS i odbrana).

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top