Otvoren Regionalni biznis centar u Beranama | Ekonomist

Otvoren Regionalni biznis centar u Beranama

U Beranama je otvoren Regionalni biznis centar za sjeveroistok Crne Gore sa Biznis inkubatorom.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je istakao važnost evropskih projekata i međuopštinske saradnje za razvoj zajednice i podizanje životnog standarda građana.

“Želim da naglasim koliko je važno podizanje kapaciteta lokalnih samouprava u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, jer su opštine one, kao prva tačka kontakta građana sa državom temelj razvoja svakog društva. Mi u Beranama smo shvatili važnost IPA fondova za razvoj opštine i formirali smo odjeljenje za upravljanje projektima Evropske unije i daćemo sve od sebe da privučemo što je moguće više sredstava za projekte koji će biti od koristi svim građanima Berana, pa i cijele Crne Gore”, rekao je Šćekić.

Kako kaže, uz pomoć dostupnih fondova obezbijediće uslove za dostojan život građana i stvoriti povoljan poslovni ambijent za privlačenje investicija i stimulisanje preduzetništva.

On je pozvao posebno mlade preduzetnike da iskoriste pogodnosti RBC i stručnu podršku kako bi pokrenuli svoj biznis.

“Rješavanje problema nezaposlenosti je jedno od ključnih pitanja u regionu, a preduzetnici su pokretači svake lokalne ekonomije.  Biznis inkubator u Beranama će dati značajan doprinos u smanjenju nezaposlenosti kroz jaku i stalnu podršku preduzetnicima”, dodao je predsjednik opštine Berane.

Amabasador EU Mitja Drobnič je izrazio zadovoljstvo otvaranjem RBC-a s obzirom da mala i srednja preduzeća čine okosnicu privrede, zapošljavaju najveći broj radnika i generišu većinu prihoda u, kao u Crnoj Gori, tako i Evropskoj uniji. Dodao je da se nada da će inkubator biti prekretnica u razvoju Crne Gore i da će u pravom smislu biti put do uspjeha.

Generalna direktorka Generalnog direktorata za koordinaciju programa pomoći EU u Ministarstvu vanjskih poslova i EU integracija Crne Gore Ana Vukadinović je kazala da ovaj projekat pokazuje da postoje dobri kapaciteti  za implementaciju evropskih projekata, koje i dalje treba jačati i poželjela da RBC u budućnosti bude inkubator velikog broja dobrih ideja i uspješnih priča.

Opština Berane u partnerstvu sa Opštinama Plav, Andrijevica, Rožaje i Bijelo Polje i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije, realizuje  projekat „Uspostavljanje regionalnog biznis centra sa biznis inkubatorom na Sjeveroistoku Crne Gore“.

Vrijednost projekta je 630.353,92 eura, od toga Evropska Unija finansira 484.866,92 eura, Vlada Crne Gore 76.489,00 eura, a ostalo je učešće partnerskih  opština.

Opšti cilj projekta je društveno-ekonomski razvoj i povećanje konkurentnosti u ovom regionu, kroz razvoj poslovnog sektora, dok je specifični cilj jačanje mikro, malih i srednjih preduzeća kroz održivu međuopštinsku saradnju u navedenim opštinama.

U biznis zoni „Rudeš“ rekonstruisan je i opremljen objekat za potrebe Regionalnog biznis centra  i biznis inkubatora. Objekat od 1000 m2 namijenjen je za početnike u biznisu. Projektom se realizuje i obuka zaposlenih u inkubatoru  kako bi se stvorili preduslovi da početnici u biznisu realizuju svoje poslovne ideje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top