Otvoren "coworking" prostor u Tehnopolisu | Ekonomist

Otvoren “coworking” prostor u Tehnopolisu

U Inovaciono-preduzetničkom centru “Tehnopolis” u Nikšiću, sinoć je otvoren prvi “coworking” prostor namijenjen startup-ovima, IT preduzećima, kao i pojedincima, studentima i digitalnim nomadima sa kreativnim preduzetničkim idejama.

Kako je saopšteno iz Ministarstva nauke, prostor je opremljen zahvaljujući EU projektu u kojem je Tehnopolis partner, “Saradnja za razvoj prekograničnog poslovnog okruženja – CODE” iz Programa Interreg Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora.

“Tehnopolis u potpunosti otvara vrata za dinamičan, kreativan i moderan rad, prije svega mlađih generacija”, kazala je ministarka nauke, Sanja Damjanović na svečanom otvaranju.

Predsjednik Opštine Nikšić, Veselin Grbović kazao je da je “coworking” prostor namijenjen prije svega mladim ljudima, koji mogu koristiti sve raspoložive resurse i prostor Tehnopolisa kako bi razvili svoje ideje, jer budućnost vide upravo u preduzetništvu.

“Takođe, kako je naglasio Grbović, saradnju mogu ostvariti sa sličnim prostorima koji su već otvoreni u Zadru, Tuzli i Mostaru”, navodi se u saopštenju.

Direktor “Tehnopolisa” Ratko Bataković naglasio je da je takav prostor nešto novo na našem tržištu, a rađeno po uzoru na evropske poslovne sredine. “Tehnopolis” će, prema njegovim riječima, realizovati niz kreativnih sadržaja, obuke za 3d štampu, programiranje, pisanje biznis planova, programe za start up zajednicu, kao i organizaciju Hakatona.

Na događaju je organizovana i diskusija o start up-ovima, problemima sa kojima se susreću njihovi pokretači, ali i uspješnim crnogorskim start up pričama. Predavanje su održali osnivači start up-a “BeeAnd.Me”, Elma Hot i Alija Dervić, koji su nedavno u Beču na World Summit Award-u dobili nagradu za uspješan razvoj.

Oni su govorili prisutnima o problemima i izazovima sa kojima su se suočavali na putu da razviju svoj prvi start up, koji se bavi sistemom pametne košnice, baziranoj na senzorima, a koje su uspješno prebrodili. Njihove košnice već sada prave 30 odsto uštede u novcu i imaju najveći broj digitalnih podataka o pčelama u svijetu.

Drugo predavanje održao je Janko Burgar, gost iz Slovenije, jedan od osnivača brzorastuće tehnološke firme CosyLab, koja sada posluje na svjetskom tržištu, prodajući svoje proizvode i usluge između ostalih i CERN-u.

Nakon toga, u zasebnim radionicama, razgovore sa akterima iz akademskog, privrednog i civilnog sektora na temu start up-a i šansama na crnogorskom tržištu, vodili su uspješni članovi start up zajednice iz Crne Gore, Dražen Žujović, Aleksandar Dlabač, Miloš Milošević i Predrag Lešić. Razmjenjivali su mišljenja o start up kulturi, finansijskim barijerama, pravnim regulativama, potencijalnim rješenjima, te programima podrške.

Prema planovima, Vlada Crne Gore u poslednjem kvartalu ove godine donijeće Nacionalni program za podsticanje razvoja startapova i već je dobila ekspertsku pomoć od Evropske unije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top