OTP pokušava da preuzme Addiko banku | Ekonomist

OTP pokušava da preuzme Addiko banku

Investiciona grupa Advent, prema nezvaničnim informacijama poslovnih medija, u septembru prošle godine počela je s pripremama prodaje austrijske banke Addiko sa sjedištem u Beču, a Jutarnji.hr piše pozivajući se na pouzdane informacije da je mađarska OTP Grupa zainteresovana, između ostalog, za kupovinu hrvatske Addiko banke.

Addiko je nastao iz zdrave imovine nekadašnje austrijske banke Hypo Alpe Adria, koju je nakon bankrota preuzela austrijska država, a Hypova mreža poslovnica na Balkanu prodata je 2014. Adventu i Evropskoj banci za obnovu i razvoj.

– OTP banka ne može komentarisati glasine o akvizicijama. Stalno pratimo prilike na tržištu, a o svim važnim poslovnim odlukama pravovremeno obavještavamo medije – kazali su iz mađarske banke, ne demantujući, ali ni potvrđujući informacije o tome da su već uveliko u pregovorima za kupovinu Addiko banke.

OTP Grupa je u decembru formalno završila preuzimanje Splitske banke, nakon čega je OTB banka Hrvatska postala četvrta po veličini, s tržišnim udjelom od oko 11 odsto. Prema nezvaničnim informacijama, OTP Grupa razmišlja i o preuzimanju hrvatske RBA banke, koja ima blizu osam odsto udjela na domaćem bankarskom tržištu, ako ne uspije akvizicija Addiko banke.

Addiko banka posluje i u Crnoj Gori, a najavljeno je da će OTP svojoj Crnogorskoj komercijalnoj banci CKB uskoro pripojiti i Societe Generale Montenegro banku.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top