OTP nije dao ponudu za preuzimanje slovenačkog dijela SG banke | Ekonomist

OTP nije dao ponudu za preuzimanje slovenačkog dijela SG banke

Plan OTP banke, najveće mađarske banke, da krupnim koracima uđe na slovenačko tržište više ne uključuje preuzimanje SKB banke, navodi ljubljanski dnevnik Finance.

List raspolaže informacijom da sadašnjem vlasniku SKB banke, francuskom Societe Generale, nije stigla ponuda OTP-a u postupku prodaje SKB banke.

– Neslužbene informacije kojima raspolažemo, govore da je Societe Generale dobio samo jednu ponudu za SKB i da njome nijesu zadovoljni – navodi Finance, koje su, poput ostalih slovenačkih medija donedavno procjenjivale da OTP želi ući na slovenačko tržište bilo kroz preuzimanje SKB banke, bilo kroz privatizaciju Abanke.

Građu za spomenutu tvrdnju o “zagrijanosti” najveće mađarske banke za tržište Slovenije, tamošnji mediji su, između ostalog, crpili iz iskazanog interesa OTP-a da kupi Novu Kreditnu banku Maribor.

Na kraju tog privatizacijskog tendera, slovenačka država prodala je Novu KBM banku za 250 miliona eura američkom fondu Apollo.

Nakon Gorenjske i Nove KBM banke, Slovenija je na prodaju stavila i Abanku, treću najveću banku na tamošnjem tržištu, zaključivši krajem marta rok za primanje obavezujućih ponuda. Još se čeka da Slovenski državni holding (SDH) objavi pristigle ponude, ali slovenski mediji već barataju i imenima i ponuđenim iznosima, prenosi Jutarnji list.

Slovenačka državna televizija, pozivajući se na neslužbene izvore uključene u prodaju Abanke, navodi da je najveću ponudu dala srpska AIK banka, 405 miliona eura. Slijede ponude spomenutog Apolla (400 miliona eura) i OTP banka koja je za stopostotno vlasništvu u Abanci spremna da plati 380 miliona eura.

Iz OTP banke nema službene informacije o interesu za SKB i Abanku. U nedavnom osvrtu na nagađanja o ulasku OTP-a na slovenačko tržište, zamjenik predsjednika Uprave te banke Laslo Bencsik izjavio je za mađarsku medijsku mrežu MTI da OTP ima interes za kupovinu neke od slovenačkih banaka.

Slovenija je rasprodaji državnog vlasništva u bankama pristupila po diktatu Evropske komisije, odnosno prema planu uravnoteženja javnih finansija usklađenog s Briselom. Budući je u međuvremenu došlo do promjene vlasti u Sloveniji, tamošnji mediji navode kako se dio vlasti protivi prodaji Abanke i drugih banaka, što bi moglo usporiti privatizaciju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top