Otkud problem Japana sa proizvodnjom? | Ekonomist

Otkud problem Japana sa proizvodnjom?

Japanska fabrička proizvodnja opala je u julu 2017. godine, pošto su proizvođači smanjivali robu na zalihama, pokazuju podaci Vlade.

Industrijska proizvodnja je skliznula naniže za 0,8 odsto na mjesečnom nivou, nakon revidiranog rasta od 2,2 odsto za jun, saopštilo je Ministarstvo trgovine i industrije, a prenosi agencija Frans pres.

Pad je bio veći nego što se očekivalo, s obzirom na to da su ekonomisti u anketi “Blumberga” prognozirali smanjenje od 0,3 odsto. Ministarstvo je ipak ostalo pri stavu da su proizvodne aktivnosti na putu oporavka, ojcenjujući da je julski pad bio “mali” imajući u vidu robustan rast u junu.

“Zalihe su smanjene, što ukazuje na to da je japanska fabrička proizvodnja nastavila da se oporavlja”, navelo je Ministarstvo. Ekonomski izgledi Japana se poboljšavaju na “krilima” snažnog izvoza, mada je već dugo prisutna zabrinutost u pogledu ukupne inflacije koja je i dalje slaba uprkos višegodišnjim naporima Vlade da podstakne njen rast, navodi francuska agencija.

 


Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top