Otkrili tajnu bitkoina: Uticaće na cijeli svijet | Ekonomist

Otkrili tajnu bitkoina: Uticaće na cijeli svijet

Na periferiji malog kineskog grada smještena je čudna zgrada, a samo nekolicina ljudi zna da se u njoj proizvodi najviše bitkoina na svijetu.

Reporter BBC-ja je dobio priliku da posjeti ovo mjesto na kom se proizvodi najviše bitkoina na svijetu, godišnje i do 8 miliona dolara u digitalnoj valuti.

Lokacija rudnika je tajna, a Deni Vinsent, novinar BBC-ja, pod strogim je uslovima dobio dozvolu da vidi unutrašnjost ove neobične fabrike i nekoliko dana provede sa njenim radnicima, a otkriće je suludo.

Kineska vlada nije ni za ni protiv

Popularna virtuelna valuta bitkoin nije vezana za neku centralnu banku, već se proizvodi procesom koji se naziva “rudarenje”, a to znači da informatičari za kompjuterom rješavaju komplikovane matematičke formule, odnosno rudare.

Razlog izuzetno visokog nivoa tajnosti je u sljedećem: kineska vlada još nema službeni stav ni za, ni protiv bitkoina. Tako da ogromne količine novca trenutno izlaze bez ikakve kontrole države.

Visoko u planinama, treba vam boca za kiseonik

Sam grad smešten je visoko u planinama, toliko visoko da morate da nosite kiseonik. Mobilni telefonski signali često nestaju iza brda i dolina koji okružuju područje. Međutim, brzi Wi-fi rješava stvar tako što omogućava brze video pozive i aplikacije za dopisivanje, koje su na ovom mjestu glavni način komunikacije.

U unutrašnjosti rudnika

Tridesetogodišnji Čendler Guo, vlasnik Bitbanke i bitkoin poduzetnik, bio je vodič ovom novinaru. Guova životna priča je zanimljiva. Njegova porodica je imala farmu goveda, obogatio se i onda odlučio da investira u bitkoin. Upravo on je zaslužan za pretvaranje ovog uspavanog gradića u skriveno carstvo bitkoina.

“U prošlosti u Kini su se proizvodile jednostavne stvari poput odjeće, obuće i tome sličnih stvari. Međutim, u budućnosti ćemo koristiti tehnologije kako bi dobili proizvode”, kaže Guo.

Guo je potom pokazao i unutrašnjost rudnika koji je izgradio. “Unutar zidova rudnika stoji stotine kompjutera koji su složeni po policama. Tim radnika tu živi: uglavnom su to muškarci, mahom bivši farmeri i oni koji su tek diplomirali. Žive smješteni u zajedničkim spavaonicama, u svakoj ih je šest.

Djelovi računara su svugdje po podu, a zidovi su oblijepljeni posterima kineskih boj-bendova,” opisuje novinar BBC-ja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top