Otkriće od kojeg će Evropa imati ogromnu korist | Ekonomist

Otkriće od kojeg će Evropa imati ogromnu korist

Otkriće velikog nalazišta prirodnog gasa u egipatskim vodama je podgrijalo nade da u istočnom Mediteranu postoji još takvih nalazišta.

Nova nalazišta gasa će biti dovoljna za cijelu Evropu.

Ta nalazišta bi mogla da zadovolje energetske potrebe Evrope, izjavio je visoki zvaničnik italijanske naftne i gasne kompanije Eni, Luka Berteli.

“Enijevo nevjerovatno otkriće nalazišta ‘Zor’, koje, kako se procjenjuje, sadrži više od 30.000 milijardi kubnih metara gasa, probudilo je interesovanje kod drugih vodećih naftnih i gasnih kompanija u regionu”, izjavio je Berteli na jednoj gasnoj konferenciji u Nikoziji, a prenosi agencija AP.

U vodama Kipra bi se, kako je dodao, mogao skrivati potencijal za nova otkrića, a takođe postoje i druge mogućnosti za eksploataciju, pošto će Liban i Izrael kasnije ove godine ponuditi kompanijama licence za eksploataciju njihovih podvodnih područja ili blokova.

“Vjerujem da je potencijal ovdje, ali moramo ići korak po korak. Ako ne budemo bušili, ništa nećemo znati”, rekao je on.

Prvi gas sa nalazišta Zor će, prema očekivanjima kompanije Eni, poteći prije kraja ove godine kako bi zadovoljio domaću tražnju Egipta, dok će potpuno razvijanje nalazišta koštati do 12 milijardi eura.

“Ukoliko se u vodama Kipra otkriju nova nalazišta, ostrvo bi se moglo odlučiti za izgradnju postrojenja za preradu gasa koji bi se izvozio”, kazao je on.

Za izvozne svrhe, alternativna opcija je, kako kaže, izgradnja gasovoda koji bi povezivali gasna nalazišta u istočnom Mediteranu sa Turskom i Evropom.

“Gasovodi su tehnički izvodljivi, ali bi zahtijevali ogromne investicije, političke dogovore i nova otkrića gasnih nalazišta”, kazao je on.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top