Otkazi u britanskoj banci HSBC | Ekonomist

Otkazi u britanskoj banci HSBC

Britanska banka HSBC, koja je u ovom trenutku pogođena brojnim skandalima, najavila je da će ukinuti do 25.000 radnih mjesta.

Otpuštanja su dio globalnog restrukturiranja poslovanja kojim je predviđeno i povlačenje banke iz Brazila i Turske, kao i mogućnost napuštanja Londona kao sjedišta banke.

Banka je, takođe, saopštila da je za naredne dvije godine planirana godišnja ušteda od pet milijardi dolara, prenosi agencija Frans pres.

Saopštenje HSBC-a dolazi uoči današnjeg obraćanja generalnog direktora banke Stjuarta Gulivera investitorima i očekivane najave ukidanja više hiljada radnih mjesta.

“HSBC u ovom trenutku preduzima veliko reorganizovanje svog poslovnog portfolija. Banka preraspodjeljuje resurse kako bi uhvatila priliku za budući rast i strukturnim promjenama se prilagodjava poslovnoj klimi”, navodi se u zvaničnom saopštenju banke.

HSBC planira da do 2017. godine ostvari godišnju uštedu troškova od 4,5 do pet milijardi dolara, kao i da proda svoje poslovanje u Turskoj i Brazilu, precizira se u saopštenju, i dodaje da će banka povećati obim investicija u Aziji.

Banka je, takođe, najavila završetak izrade izvještaja o lokaciji na koju će do kraja ove godine premjestiti svoje sjedište.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top