Otkazi i bonusi u istoj rečenici | Ekonomist

Otkazi i bonusi u istoj rečenici

Američka kompanija Tesla motors otpustila je stotine radnika posle godišnje procjene učinka. I to uprkos tome što taj proizvođač električnih automobila pokušava da poveća proizvodnju kako bi zadovoljio tražnju za svojim novim modelom “Sedan 3”, upola jefitinijim od drugih.

Ta kompanija sa sjedištem u Kaliforniji, potvrdila je smanjenje broja zaposlenih, ali nije objavila koliko će od 33.000 radnika ostati bez posla. Više bivših i sadašnjih radnika Tesle procijenilo je za “San Hoze Mercury news” da je otpušteno između 400 i 700 radnika, među kojima su uglavnom zaposleni u prodaji, proizvodnji i administraciji.

S druge strane medalje, neodređen broj radnika dobio je bonuse i unaprjeđenja posle godišnje procjene učinka, navela ja kompanija.

Ova kompanija je pod pritiskom pošto “Sedan 3” čeka više od 450.000 kupaca, a kompanija kasni u ispunjavanju proizvodnih ciljeva pošto je u poslednjem tromesječju proizvela svega 260 vozila?!

Uključujući i druge modele, Tesla panira da ove godine proizvede oko 100.000 automobila. Vlasnik i direktor Tesle, Ilon Mask želi da poveća proizvodnju za čak pet puta samo u sledećoj godini, a taj cilj će vjerovatno morati da bude ispunjen kako bi podržao tržišnu vrijednost kompanije od 59 milijardi dolara, veću od kompanije Ford.

Uprkos masovnim otpuštanjima, Tesla planira da zaposli stotine novih radnika.


 

Izvor: B92 ; Izvor fotografije: Google

Komentariši

Top