Otežano upoređivanje cijena interneta | Ekonomist

Otežano upoređivanje cijena interneta

Upoređivanje cijena interneta koje nude operateri u Crnoj Gori sa onima u regionu i zemljama EU, otežano je iz više razloga, saopštili su predstavnici Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Paketi koje nude operateri u Crnoj Gori, oni u regionu i EU razlikuju se u brzini, količini podataka koja je uključena u mjesečnu pretplatu, kao i dokupu brzina”, kazali su Pobjedi predstavnici EKIP-a.

Na sjednici skupštnskog Odboru za ekonomiju, finansije i budžet, prilikom kontrolnog saslušanja osam kandidata za dva člana EKIP-a, ocijenjeno je da crnogorski korisnici za isti novac dobijaju mnogo manje nego što je to slučaj u drugim zemljama.

Na sjednici je ocijenjeno i da bi EKIP trebalo da “natjera” operatere da povećaju brzinu interneta za istu cijenu paketa koje nude.

Predstavnici EKIP-a, koji je regulator tržišta, kazali su da se ne može dati generalna ocjena o poređenju cijena u Crnoj Gori i zemljama regiona i Evrope.

“Cijene jednog paketa koji nudi Crnogorski Telekom su, recimo, povoljnije u regionu, odnosno Evropi, dok su ostali povoljniji u Crnoj Gori. To se vidi iz poređenja cijena paketa fiksnog širokopojasnog pristupa internetu koje nudi Crnogorski Telekom sa sličnim u zemljama regiona i Evropi””, naveli su iz EKIP-a.

Crnogorski Telekom nudi ADSL FL@T 2 za 12,74 eura, što je povoljnije od prosjeka regiona koji iznosi 13,91 eura. Cijena tog paketa niža je 8,4 odsto od prosječne u regionu.

“Taj operater nudi paket ADSL FL@T 5 sa brzinom do pet Mb/s za 16,74 eura, što je na nivou prosjeka regiona koji iznosi 16,5 euraa”, saopštili su iz EKIP-a.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top