Osude za Angelu Merkel i Volfganga Šojblea | Ekonomist

Osude za Angelu Merkel i Volfganga Šojblea

Njemačka kancelarka Angela Merkel i ministar finansija Volfgang Šojble oštro su napadnuti u Njemačkoj zbog načina na koji su rukovodili pregovorima o grčkoj krizi.

Oni su optuženi od strane opozicionih političara za ucjenjivanje Atine, piše britanski Gardijan.

Neki poslanici Bundestaga, koji će u petak glasati o pregovorima za treći paket pomoći Grčkoj, optužili su Šojblea da je namjerno pokušao da podijeli Evropu.

Ankete, međutim, pokazuju da većina Njemaca odobrava način na koji su Merkelova i Šoble postupali u pregovorima. Prema jednom istraživanju objavljenom sinoć, 64 odsto ispitanih je pozdravilo Šojbleovo ponašanje, dok je 62 dalo podršku za nastup kancelarke.

S druge strane, Njemci su zbunjeni velikom negativnom reakcijom na Njemačku na društvenim mrežama i medijima širom Evrope i SAD, navodi Gardijan. “Na internetu, Njemačka je bauk”, navodi Bild, dodajući da je na tviteru pored heštaga “#ThisIsACoup” bilo poziva za bojkot njemačkih proizvoda pod heštagom “#BoycottGermany” i “#StopBuyingGermany”.

Finansijski stručnjak partije Zelenih Gerhard Šlik optužio je Šojblea za “kranje opasno” djelovanje kada je predložio privremeni izlazak Grčke iz evrozone i rekao da je ministar finansija zauzeo potpuno novu pregovaračku poziciju kada je to predložio bez odobrenja ostatka vlade.

Zamjenik vođe ljevičarske partije Linke (Ljevica) Ditmar Barč optužio je njemačku vladu za iznudu.  “Ovi pregovori rezultirali su njemačkim diktatom i ničim drugim do ucjene”, rekao je Barč, dodajući da je Šojble “slomio užasno mnogo porcelana”. Barč je rekao da je s predlogom za izlazak grčke iz evrozone Šojble postupio na “užasan” način.

Šef liberalne Slobodne demokratske partije (FDP) Kristijan Lindner optužio je Angelu Merkel za usvajanje “nebulozne” pregovaračke strategije, dodajući da je Šojbleova “promena smjera” bila “s pravne perspektive krajnje sporna”.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top