Oštar pad japanskog izvoza | Ekonomist

Oštar pad japanskog izvoza

Tokio — Japanski izvoz pretrpio je u julu najoštriji mjesečni pad u sedam godina usljed jačanja jena koji je pomračio izglede izvoznika.

Pri tom, zabilježene su manje isporuke automobila, brodova i čelika, pokazali su zvanični podaci.

Kako ocjenjuje agencija Frans pres, pokazatelji o izvozu su razočaravajući iako je Japan ostvario veći trgovinski suficit od očekivanog usled pada uvoza po najvećoj stopi od 2009. godine.

Prema saopštenju Ministarstva finansija, vrijednost izvoza je opala prošlog mjeseca za 14 odsto u odnosu na godinu ranije, što je deseti uzastopni mjesec pada, dok se uvoz sunovratio za skoro 25 odsto, rezultirajući trgovinskim viškom od 513 milijardi jena (5,1 milijardi dolara).

Ostvareni suficit predstavlja preokret u odnosu na prošlogodišnji manjak i veći je od prognoza ekonomista koji su očekivali da će on iznositi 273,2 milijarde jena.

Rast japanske ekonomije je zaustavljen je u tromjesečju april-jun, pokazali su podaci o bruto domaćem proizvodu objavljeni ranije ove nedjelje, pomutivši kampanju zvaničnog Tokija o masivnom podsticanju potrošnje i monetarnom ublažavanju, navodi francuska agencija.

Treća po snazi svjetska ekonomija je u drugom kvartalu registrovala nulti rast u poređenju sa prethodnim tromjesečjem, podbacivši zbog slabljenja izvoza i smanjenja potrošnje preduzeća u odnosu na prognoze ekonomista koji su predviđali skroman rast od 0,2 odsto.

Prema objavljenim pokazateljima, opao je izvoz japanskih proizvoda u SAD, Kinu i Evropsku uniju, pri čemu su isporuke vozila smanjene prošlog mjeseca za 11,5 odsto.

 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top