Oštar pad indeksa na azijskim tržištima | Ekonomist

Oštar pad indeksa na azijskim tržištima

Na azijskim berzama u petak su cijene dionica znatno pale, kao i dan prije na Wall Streetu, dok je dolar i dalje pod pritiskom jer niz centralnih banaka poručuje da je era jeftinog novca pri kraju.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks oko 7,00 sati bio u minusu više od 1 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 1,3 posto.

Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,00 sati bio u minusu 0,7 posto, skliznuvši s najviših nivoa u dvije godine.

Azijske ulagače razočarao je jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u posljednjih šest nedjelja.

Bila je to posljedica pritiska na tehnološki sektor, koji traje već tri nedjelje. Taj je sektor predvodio po rastu od početka godine, a sada se ulagači povlače iz njega i usmjeravaju u druge sektore koji su zaostajali, kao što je bankarski.

Bankarski sektor sve je više privlačan zbog toga što, osim američkog Feda, sada i druge centralne banke u svijetu, na primjer evropska, kanadska i britanska, poručuju da bi uskoro mogle početi da zatežu monetarnu politiku.

Američka centralna banka bila je dosad jedina koja je povećavala kamatne stope, no sada to najavljuju i druge, pa je američka valuta pod pritiskom.

“Najave promjene smjera monetarne politike drugih centralnih banaka, osim Feda, čine druge valute privlačnijima u odnosu na dolar”, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Zbog toga je jutros na valutnim tržištima dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo dodatnih 0,1 posto, na 95,50 bodova, najniži nivo od novembra prošle godine.

Od početka nedjelje taj je indeks na gubitku 1,8 posto.

Evropska je valuta, ipak, u zamahu od sredine nedjelje kada je predsjednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi poručio da bi ECB mogla prilagoditi svoje politike jer se ekonomija eurozone oporavlja.

ECB već godinama vodi labavu monetarnu politiku, pa bi to, kažu analitičari, zaista bio značajan zaokret.

Jutros se kurs eura kreće oko 1,1440 dolara, najvišeg nivoa od maja prošle godine, dok je od početka nedjelje osvojio 2,2 posto.

Dolar je jutros oslabio i prema japanskoj valuti, pa se njegova cijena kreće oko 111,80 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 112,20 jena. No, od početka nedjelje dolar je na dobitku 1,1 posto.

A cijene nafte i dalje nadoknađuju velike gubitke od prethodnih tjedana. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 0,8 posto, na 47,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 45,20 dolara.

Zadrže li se na ovim nivoima do kraja dana, cijene nafte će zabilježiti prvi nedjeljni rast nakon pet nedjelja neprestanog poniranja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top