Oštar pad cene nafte

Oštar pad cijene nafte

Cijene nafte oštro su pale na svjetskim tržištima budući da je u fokusu investitora i dalje prekomjerno snabdijevanje, a dodatni pritisak generisao je i jači dolar.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu je pojeftinio 1,66 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, skliznuvši na 58,56 dolara. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,54 dolara nižoj cijeni, od 48,80 dolara.

Na početku trgovanja cijene su porasle u svjetlu optimizma zbog dogovora Grčke i partnera u eurozoni o daljem finansiranju da bi potom promijenile smjer, jer su ulagači ponovo preusmjerili pažnju na prekomjerno snabdijevanje, najprije u Sjedinjenim Državama.

Tako su prošlonedjeljni izveštaji pokazali da su zalihe u SAD na rekordnom nivou, što je na početku ove nedjelje bacilo u drugi plan nove podatke o smanjenom broju bušotina u SAD, a time i izgledno smanjenje proizvodnje.

Analitičari investicione banke Morgan Stanley procjenjuju da će nivo zaliha nastaviti da raste do kraja maja.
“Uprkos optimizmu zbog velikog pada broja bušotina u SAD, tempo pada je usporio. Dalje usporavanje samo bi ojačalo bojazan da će za izrazitije smanjenje proizvodnje trebati vremena”, tumače analitičari.

Dodatni pritisak na cijene bio je i snažniji dolar. Dolarov indeks, koji meri vrijednost američke prema šest vodećih svjetskih valuta, ojačao je 0,6 odsto, čime robe iskazane u dolarima, poput nafte, postaju skuplje za korisnike drugih valuta.

U odvojenom saopštenju, Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je da cijena barela njene košarice nafte prošlog petka iznosila 56,55 dolara, što znači da je bila viša 26 centi nego dan ranije.

 

Izvor: SEEbiz
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top