Osnivački kapital da bude veći od 5 miliona | Ekonomist

Osnivački kapital da bude veći od 5 miliona

Osnivački kapital banaka mogao bi biti veći od pet miliona eura, saopštio je direktor Sektora za kontrolu banaka Centralne banke Crne Gore (CBCG) Dejan Vujačić, navodeći da će i u tom slučaju stabilnost finansijskog sistema biti najvažnija.

Vujačić je, u intervjuu Pobjedi, kazao da je u toku izrada novog zakona o kreditnim institucijama.

Na pitanje da li će doći do pregrupisavanja u bankarskom sektoru ili dolaska novih banaka, Vujačić je rekao da će odgovor na to najbolje dati samo tržište.

“Imajući u vidu veličinu crnogorskog tržišta, u posljednje vrijeme pojedine međunarodne institucije postavljaju pitanje o potencijalnoj zasićenosti tržišta sa 15 postojećih banaka”, kazao je Vujačić.

On smatra da je konsolidacija, odnosno spajanje nekih banaka, neminovno ukoliko tržište ne bude moglo da podnese toliki broj banaka.

U posljednje vrijeme, kako je naveo, želja da se uđe na područje investicionog bankarstva postaje aktuelna.

“Upravo u tom segmentu vidim dominantan motiv za osnivanje novih banaka, sa obzirom na to da nema previše prostora za bavljenje tradicionalnim bankarskim poslovima primanja depozita i davanja kredita”, rekao je Vujačić.

U tom slučaju, prema njegovim riječima, Crna Gora bi se zbog svoje atraktivnosti kao investiciona destinacija, koristila kao platforma za poslovanje u kojem je cijeli svijet tržište.

“Interesovanje za osnivanje novih banaka ne jenjava i po najavama pojedinih investitora u skorijem periodu možemo očekivati i konkretne aplikacije”, kazao je Vujačić.

Komentarišući stanje u bankarskom sektoru, Vujačić je rekao da je on stabilan, adekvatno kapitalizovan, visoko likvidan i profitabilan i da ga karakterišu pozitivni trendovi.

On je dodao da bankarski sistem kao cjelina ima dovoljno kapitala za pokriće svih rizika kojima su u ovom trenutku izloženi.

Govoreći o nekvalitetnim, odnosno kreditima koje banke ne mogu da naplate, Vujačić je naveo da je zabilježen konstantan i snažan trend pada.

On je podsjetio da su refleksije svjetske ekonomske krize na Crnu Goru, u kombinaciji sa liberalnom politikom odobravanje kredita banaka i nedovoljno razvijenim sistemom upravljanja rizicima, rezultirali da nivo nekvalitetnih kredita sredinom 2011. dostigne nivo oko 25 odsto.

“Nivo nekvalitetnih kredita ne predstavlja više sistemski rizik, već rizik pojedinih banaka koje u narednom periodu moraju nastaviti sa aktivnostima na njihovom snižavanju”, kazao je Vujačić.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top