Osnivač TOMS-a poručuje: Budite strastveni i uspjećete u poslu | Ekonomist

Osnivač TOMS-a poručuje: Budite strastveni i uspjećete u poslu

Blake Mycoskie je osnivač maloprodajne firme čija je misija socijalno preduzetništvo. Firma se zove TOMS, a između ostalog bavi se proizvodnjom i prodajom cipela. Glavna ideja vodilja kompanije je – za svaki kupljeni par cipela, jedan će biti doniran za ugroženu djecu u 60 zemalja širom svijeta.

Filozofija ovog trejdmarka („jedan za jedan“) je način na koji je TOMS rastao godinama i razvijao svoj biznis u svim pravcima.

Mycoskie je nagrađivan za najboljeg preduzetnika u serijskoj proizvodnji, a bio je i raspoložen da podijeli sa nama tajnu svog uspjeha. Njegova filozofija zasniva se na sljedećem – mušterije su uvijek prioritet i veoma je važno da pratite vašu strast, bez obzira gdje vas ona odvede.

Q: Znajući šta sada znate, šta biste uradili drugačije kada ste tek počinjali?

A: Nikad ne bih pokrenuo biznis gdje samo nekolicina kompanija ili kupaca mogu da vam odrede sudbinu.

Q: Šta mislite, šta bi bilo drugačije da ste tada imali sadašnje znanje?

A: Ne bih pokušao da stvorim kablovsku mrežu, nego bih krenuo u stvaranje rijaliti programa. Vjerovatno u tome ne bih uspio, jer tada nismo mogli dobiti potrebnu distribuciju na velikim kablovskim operaterima.

Q: Šta mladi preduzetnici mogu da nauče iz vašeg primjera?

A: Čak i ako imate najbolji proizvod na svijetu, tonu kupaca koji ga žele, trgovce koji će posredovati između proizvoda i kupaca, uvijek nešto može poći po zlu. Ukoliko vaše mušterije vole to što radite, onda je to odlično i samo tako nastavite. No, ako baš i nisu zadovoljni, onda morate da nađete nov način da svoj proizvod direktno predstavite krajnjem korisniku.

Q: Kako biste spoznali ovu mudrost ranije, a da ne moramo da izmišljamo vremeplov?

A: Čitao bih više poslovnih biografija. Najuspješniji preduzetnici koji ih pišu su potpuno transparentni po pitanju grešaka koje su pravili. Iz toga možete dosta da naučite.

Q: Za koju stvar vam je drago što je niste znali kada ste počinjali, a sada je znate? Zašto?

A: Koliko je teško pokrenuti biznis cipelama. Koliko je teško izgraditi biznis, kada ste posvećeni tome da, uvijek kad prodate jedan par, drugi poklonite.

Q: Vaš savjet za sve buduće preduzetnike?

A: Fokusirajte se na strast. Ništa drugo nije bitno.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top