Osnivač startapa pokrenuo društveni eksperiment | Ekonomist

Osnivač startapa pokrenuo društveni eksperiment

Njemačka startap kompanija Mein Grundeinkommen od 2014. godine daje 1.000 eura mjesečno kao dio društvenog eksperimenta.

Riječ je o sada već dobro poznatom osnovnom mjesečnom prihodu, a u ovom slučaju novac dobija 85 ljudi, uključujući i desetoro djece.

Osnivač kompanije Mihale Bohmer vjeruje u ideju o osnovnom mjesečnom prihodu, koji bi svako dobijao.

„Zahvaljujući mom prvom startapu imam redovnu prihode, moj život je postao kreativniji i srećniji. Zato sam želio da pokrenem društveni eksperiment „, rekao je tridesetjednogodišnjak za agenciju AFP.

Ovaj Njemac prikupo je i donacije od 55.000 ljudi. Ljudi koji će dobijati 1.000 eura mjesečno odabrani su nasumično, u prenosu uživo. Jedan od njih je petogodišnji Majk iz Berlina.

‘Svi spavamo bolje, a niko nije postao lijenj’, rekla je njegova majka. Majkova porodica prvi put priuštila je i porodični odmor.

‘Bez svakodnevnog pritiska možete biti kreativniji i isprobavati stvari’, rekla je jedna od dobitnica, Valeri Rup, koja je uz brigu o djetetu počela da radi kao dekorater.

Drugi dobitnici napuštali su poslove na kojima su zarađivali samo za hljeb, kako bi postali učitelji, uzeli vrijeme da liječe hronične bolesti, odvikavali se od alkohola, plaćali studije djetetu.

‘To je dar, ali i podsticaj za promjenom’, objašnjava Astrid Lobeier, koja je novac iskoristila za studiranje terapeutske tehnike Alekander koja rješava stres u mišićima.

Njegov eksperiment fascinirao je društvene mreže i podstakao raspravu o osnovnom mjesečnom prihodu u Njemačkoj.

Njemački parlament je 2009. odbio peticiju za osnovni mjesečni prihod koju je potpisalo 50.000 ljudi. Protivnici vjeruju da bi takav prihod promijenio čovjekov odnos prema radu neki ga nazivaju ‘nagradom za lijenost’. Veliki sindikati odbili su ideju, nazvavši je ‘liberalnim trojanskim konjem’ koji bi ‘povećao nejednakost’.

Ipak, oko 40 odsto javnosti još uvek misli kako je to dobra ideja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top