Osnivač Huaveja: SAD nas neće slomiti

Osnivač kompanije Huavej komentarisao je hapšenje njegove ćerke Meng Vanžu, glavnog finansijskog direktora Huaveja, napominjući da je ono politički motivisano, prenose agencije. U svom prvom intervjuu od hapšenja ćerke, Ren je optužio SAD da vrše pritisak na druge zemlje da se priključe kampanji protiv Huaveja.

– Nema šanse da nas SAD slome. Svijet ne može da nas napusti, jer smo mnogo napredniji. Čak i ako ubijede više zemalja da nas privremeno ne koriste, mi ćemo uvijek moći da smirimo stvari – rekao je on za BBC.

Međutim, priznao je i da još uvijek postoji određeni uticaj na veličinu kompanije, dodajući da se Huavej uvijek može smanjiti.

– Ako se svijetla ugase na Zapadu, Istok će i dalje sijati. A ako Sjever upadne u tamu, tu je jos uvijek Jug. Amerika ne predstavlja svijet. Amerika predstavlja samo dio svijeta – dodao je on.

Ren je napomenuo da Huavej neće povući nikakvu investiciju iz evropskih zemalja, čak i ako postoji potencijalna prijetnja da bude zabranjen, na primjer iz Velike Britanije, gdje je vladina revizija Huaveja planirana za mart ili april ove godine.

– Još više ćemo da investiramo u VB, jer ako nam SAD ne vjeruju, onda ćemo prebaciti našu investiciju iz SAD-a u Veliku Britaniju i to na još većem nivou – dodao je on.

Ren je takođe oštro kritikovao SAD zbog hapšenja njegove ćerke 1. decembra u Vankuveru i 23 optužbe protiv nje, uključujući optužbe za navodni pokušaj krađe i prodaje tajni.

– Prvo, protivim se onome što su Sjedinjene Države učinile. Ova vrsta politički motivisanog čina je neprihvatljiva. Sjedinjene Države vole da sankcionišu druge, kad god postoji problem, oni će koristiti takve borbene metode. Mi se tome protivimo, ali pustićemo sudove da to srede – rekao je Ren.

On je još jednom porekao bilo kakvu vezu između kompanije i kineske vlade, ističući da je špijuniranje rizik koji on ne bi prihvatio.

– Kineska vlada je već jasno rekla da neće postaviti nikakva zadnja vrata, ni mi ih nećemo postaviti. Nećemo rizikovati da budemo prezreni od naše zemlje i naših kupaca širom svijeta, zbog nečega ovakvog. Naša kompanija nikada neće preduzeti nikakve špijunske aktivnosti. Ako budemo imali takve akcije, onda ću zatvoriti kompaniju – rekao je on.

Evropska unija trenutno razmatra predloge koji bi predstavljali de facto zabranu Huavej opreme za 5G mrežu. Ranije, komesar EU za jedinstveno digitalno tržište Andrus Ansip pozvao je zemlje EU da budu oprezne kada posluju sa kineskim tehnološkim kompanijama, uključujući Huavej.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Australiju, Novi Zeland, Japan i Tajvan, već su zabranile Huaveju da učestvuje u njihovom razvoju 5G mreže. Kina je, naprotiv, optužila vlade da izmišljaju priče o Huaveju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top