Osnivač Amazona gradi fabriku svemirskih brodova | Ekonomist

Osnivač Amazona gradi fabriku svemirskih brodova

Osnivač Amazona Jeff Bezos juče je predstavio planove za izgradnju fabrike raketa i svemirskih brodova s pripadajućom lansirnom rampom na Floridi, javlja Reuters.

Bezosov startap Blue Origin namjerava da investira više od 200 miliona dolara u izgradnju proizvodnog pogona koji će biti smješten uz Svemirski centar Kennedy NASA-a, rekli su državni zvaničnici. Rakete će se u orbitu vinuti s obnovljene lansirne rampe u obližnjoj vazdušnoj bazi Cape Canaveral.

Najava stiže nakon prošlonedjeljnog otvaranja prve Boeingove fabrike komercijalnih svemirskih brodova, a oba projekta uživaju finansijsku podršku države, lokalnih i regionalnih agencija za ekonomski razvoj. Florida je dosad investirala oko dvije milijarde dolara kako bi privukla preduzetnike spremne za komercijalno osvajanje svemira.

Blue Origin razvija i testira omanju raketu s nazivom “New Shepard” koja može doseći visinu od oko 62 kilometara prije povratka na Zemlju, a u planu je i nova, još uvijek neimenovana raketa koja bi trebala postići orbitalnu visinu od oko 400 kilometara na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica.

Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top