Oslabio industrijski sektor Kine | Ekonomist

Oslabio industrijski sektor Kine

Aktivnost u industrijskom sektoru Kine je neočekivano pala u septembru i to na najniži nivo za posljednjih šest i po godina, pokazuju rezultati istraživanja.

Takva vijest je izazvala bojazan od ozbiljnijeg usporavanja druge najveće svjetske privrede, što bi, kako ocjenjuje Rojters, moglo da izazove krizu na finansijskim tržištima.

Preliminarni indeks upravljanja nabavkom (PMI) za fabrički sektor Kine, koji izračunava analitička kuća Kejksin u saradnji sa britanskom kompanijom Markit, pao je u septembru na 47,0 poena, što je najgori rezultat od marta 2009. godine i ispod je očekivanja analitičara od 47,5 poena i podataka iz avgusta od 47,3 poena. Podaci ispod 50 poena ukazuju na pad industrijske aktivnosti, a iznad 50 poena na njen rast.

Na osnovu najnovijih podataka se može zaključiti da kineska fabrička aktivnost već sedam mjeseci zaredom bilježi usporavanje, navodi Rojters.

“Slabiji od očekivanog PMI govori da su domaća i spoljna tražnja ostale slabe. Sada je gotovo sigurno da će kineski ekonomski rast pasti ispod 7,0 odsto u drugoj polovini tekuće godine”, tvrde ekonomisti iz kompanije Minšeng sekjuritiz.

Pad industrijske aktivnosti u Kini je, takođe, izazvao novi strah u pogledu stanja druge najveće svjetske privrede i globalnih perspektiva, izazvavši sunovrat vrijednosti akcija na azijskim berzama.

Dionice na Honkonškoj i Šangajskoj berzi su pale, pri čemu je indeks Hang Seng oslabio 2,26 odsto, na 21.302,91 poena, a Šangaj kompozit za 2,19 odsto na 3.115,89 poena. Čak je i najširi indeks azijsko-pacifičkih dionica van Japana, MSCI, oslabio za više od 2,0 odsto.

Globalni investitori i zakonodavci su, kako ocjenjuje Rojters, na ivici nerava zbog Kine, nakon što se američka centralna banka (Fed) prošle nedjelje uzdržala od podizanja kamatnih stopa. Kao razlog navodi neizvjesnost u vezi sa tim da li bi međunarodni problemi, a naročito usporavanje u Kini, mogli ugroziti oporavak američke privrede.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top