Orbanova šut karta za Soroša | Ekonomist

Orbanova šut karta za Soroša

Nacionalista, autokrata, demokrata ili što god, mađarski premijer Viktor Orban je autoritet čija se posljednja riječ u Mađarskoj poštuje. Podlogu za ovakve istupe dali su mu i parlamentarni izbori održani početkom aprila, kojim je potvrđena njegova dominacija na „dvoru“ u Budimpešti. Njegov neprijatelj broj jedan nije ni opozicija, a ni EU kojoj buntovno stalno stavlja prst u oči. Prvo mjesto na listi njegovih neprijatelja, ali i neprijatelja mađarske države kako premijer tvrdi, zauzima niko drugi do američki milijarder mađarskog porijekla i mjestom rođenja u Budimpešti, Džordž Soroš. Baš za njega, za sada nepobjedivi premijer Orban tvrdi da preko svoje Fondacije za otvoreno društvo i medija i ostalih NVO koje njegova fondacija finansira podriva evropski kulturni identitet, ali i sve one prave vrijednosti na kojima počiva Mađarska, ali i hrišćanska vjera. Nešto što se kosi sa Orbanovom politikom jeste i snažno zalaganje Soroševe fondacije za prijem izbjeglica, čemu je Orban prvi u EU rekao „ne“ i protjerao iste, ali i podigao ogradu na granici sa Srbijom.

Već sada postaje izgledno da će novi saziv mađarskog parlamenta usvojiti novi Zakon o NVO koji stiže baš iz Orbanovog kabineta, u javnosti poznatijeg kao „Zaustavimo Soroša“. Novim zakonskim aktom predviđeno je da ministar unutrašnjih poslova ima nove ovlasti koje se odnose na to da će biti u mogućnosti da zabrani rad onih NVO koje podržavaju migraciju i predstavljaju rizik za nacionalnu bezbjednost. Vlada kaže da je svrha zakona, koji bi takođe nametnuo porez od 25 odsto na strane donacije nevladinim organizacijama koje podržavaju migraciju u Mađarsku, odvraćanje ilegalne imigracije. Ovo je za mnoge kritičare Orbanove vlade zapravo direktan udar na Soroševu fondaciju, ali i na sve one medije i druge organizacije kojima je on neiscrpan izvor finansiranja. Inače, poznato je da Soroš promoviše liberalizam, posebno u onim djelovima Evrope koji su bili pod komunističkom vladavinom na razne načine i to ubrizgavanjem novca u obrazovanje, ali i stipendije i političke pokrete. U mnogim državama mu taj „biznis“ cvjeta. Kod Orbana nema pristup. Štaviše, ne samo da nema pristup, već će kod njega, kako maca u prijestonici na Dunavu prede žargonski rečeno, Soroš dobiti zabranu za rad usvajanjem pomenutog zakona.

Direktno ili indirektno, prije bi se reklo ovo prvo, usvajanje zakona značiće stavljanje katanca na vrata Fondacije za otvoreno društvo u Mađarskoj. U prilog ovome govori i činjenica da su se već u javnim krugovima mađarske prijestonice pojavile špekulacije, iz dobro obaviještenih izvora, da je Soroš već započeo preseljenje svoje organizacije iz Budimpešte u Berlin, ali zvanične potvrde o tome nema. Nema ni zvaničnog demanta te informacije. Fondacija je saopštila da je planiranje preseljenja u toku, ali da će se o svemu izjasniti kada pomenuti zakonski akt bude usvojen i da će, iako se presele, nastaviti svoje aktivnosti u toj državi. Moguće usvajanje zakona izazvalo je novi sukob na relaciji Orban – Brisel. Tako je vlada EU, poznatija kao Evropska komisija, prijavila Mađarsku Evropskom sudu pravde zbog nacrta zakona o NVO, optužujući je za kršenje prava na slobodu udruživanja. Prvi čovjek izvršne vlasti je pojačao kontrolu nad medijima i postavio saveznike da nadziru nekada nezavisne institucije. Ulje na vatru koja plamsa između njega i briselske administracije nije trebalo dodatno dolivati ovim, jer mu EU stalno spočitava za njegov odnos prema migrantima. To što će pomenuti dokument biti prvi o kojem će raspravljati novi saziv zakonodavnog doma, govori o tome koliko je važan za Viktora Orbana koji njim želi da učvrsti svoju vlast i moć odlučivanja. Biće ovo još jedna poruka Briselu da što dalje drži ruke od mađarskih unutrašnjih pitanja jer tu zemlju vodi on.

– Uvijek postoje oni koji žele da naškode zajednici koju neko zastupa, u ovom slučaju Mađarima, i koji žele da pretvore Mađarsku u zemlju imigranata – izričit je premijer Orban, aludurajući na Soroša i njemu bliske organizacije, poručujući da ga najavljeno glasanje u EP, koje bi dalo podršku dijelu NVO sektora, ne brine i da očekuje dalje sukobljavanje sa liberalnim organizacijama.

Zakonsko krčenje terena predstavlja pripremu za Orbanov konačni obračun na glavnom megdanu. Utakmica koja se vodi na mađarskoj teritoriji nosi sa sobom dva teška protivnika. Pomen američkog milijardera mnogima ledi krv u žilama, ali Orban nije jedan od tih. Njegova odlučnost, kada je u pitanju Soroš, ide do samog kraja i protjerivanja, odnosno zakonski isceniranog prinuđivanja Soroševe fondacije da izmjesti svoje sjedište iz Orbanove Mađarske. Biće ovo zavrtanje finansijskog ventila i za druge organizacije poput mađarskog Helsinškog komiteta, kojima fondacija ubrizgava sredstva za različite vrste, njima odgovarajuće propagande. Težinu utakmici daje i uticaj i moć američkog milijardera i njegovog lobi carstva rasprostranjenog u skoro cijelom svijetu. On Orbana vidi kao nekog ko vodi mafijašku državu i predstavlja njega kao prvog mafijaša. Sviranje devedesetog minuta se približava. Izvjesno je da ovo neće biti nalik fudbalskoj utakmici u kojoj se dobija cvreni karton koji isključuje privremeno igrača sa terena. Specifikum je to što će, sada je već izvjesno, milijarder Soroš dobiti šut kartu od strane Orbana čime će sa mađarskog terena biti isključen za stalno. Biće to još jedna pobjeda nacionalističkog premijera i još jedna akcija u nizu projekta popularno nazvanog Orbanizacija Mađarske.

 

 

Komentariši

Top