Orbanova pravila – ćuti i trpi | Ekonomist

Orbanova pravila – ćuti i trpi

Na nedjeljnim izborima, Mađari su donijeli odluku. Njihovu zemlju i u narednom četvorogodišnjem periodu vodiće partija Fides, aktuelnog i budućeg premijera Viktora Orbana. Ankete su pokazivale da će njegova stranka osvojiti većinu, ali rezultate uspjeha kakvu je postigla niko nije predviđao. Sa druge strane, opozicione partije su doživjele veliki izborni poraz. Opstanak nekih je na aparatima. Neuspjeh je bio alarm za hitne ostavke opozicionih lidera. Dovoljno je reći da je nacionalistička Fides partija, sa svojim malim koalicionim partnerom, Hrišćansko-demokratskom strankom, osvojila 134 od 199 mjesta u mađarskom zakonodavnom domu. To za premijera Orbana označava dvotrećinsku većinu i što je još važnije, usvajanje svih zakonodavnih akata po njegovoj mjeri i želji. Ovakvim rezultatom, Viktor Orban započeće svoj četvrti, a treći uzastopni mandat na mjestu šefa vlade. A šta je nakon ovakvih rezultata izbora poručio premijer za kojeg kažu da je pobjedu odnio na krilima antimigrantske politike?

– Pobijedili smo! Hvala što ste nam vjerovali, hvala što ste nas trpjeli. Ovo je bila odlučujuća pobjeda! U budućnosti ćemo moći da odbranimo našu domovinu – bio je kao i uvijek jasan i retorički oštar mađarski premijer.

Orbanova pobjeda je označila i to da će on i dalje nastaviti da bude glavna smetnja Briselu, ali i Berlinu, koji zastupaju politiku drugačiju od one koju zastupa Orbanova vlada kada su u pitanju migranti. U namjeri da spriječi dolazak izbjeglica, vlast pod njegovom palicom podigla je na granici sa Srbijom ogradu od bodljikave žice. Takođe, on je među prvima digao glas protiv kvota koje je Brisel odredio, a odnose se na brojke određene svim članicama EU, koje su u obavezi primiti određeni broj migranata. Tome se kategorično usprotivio, zbog čega je organizovao referendum na kojem su građani briselsku odluku o određivanju kvota odbacili. Zaključak dovodi do toga da je Orbanova Mađarska zapravo ćelija antimigrantske politike unutar EU. Brine to administraciju u Briselu i Berlinu, prijestonici vodeće evropske ali i političke države, Njemačke. Dodatni razlog za zabrinutost jeste i to što pobjede koje nižu Orban i njegova vlada podstiču još više širenje tzv. orbanizacije Mađarske. Ovim terminom kritičari njegove vladavine, uglavnom je riječ o onima van Budimpešte, označavaju širenje njegovog uticaja unutar mađarskih granica. Ali, nije se on zadržao na samo širenje uticaja u svojoj državi, već to uspješno čini i unutar EU. Podrška njegovim stavovima koji se tiču politike u odnosu na migrante, naišla je na snažnu podršku Slovačke, Češke i Poljske. Smatra se da je on predvodnik bunta unutar same EU. Pored Mađarske, baš ove tri zemlje koje zajedno čine Višegradsku četvorku, kontantno guraju prst u oko Briselu, ne libeći se ni sekunda da sve što naume sprovode u djelo, pod izgovorom da se baš Brisel ponaša pokroviteljski, a da su oni ti koji rade na očuvanju pravih evropskih vrijednosti.

Na samo pominjanje imena američkog milijardera Džordža Soroša svako bi se zaustavio. No, to nije slučaj sa premijerom Orbanom. Uticajni Amerikanac, inače mađarskog porijekla, prema mišljenju Viktora Orbana, plaća mreže nevladinih organizacija koje nalik agentima ulažu napore u sprovođenje njegove politike, uključujući promovisanje migracije u Mađarskoj i drugim djelovima Evrope. Tvrdi da je Soroševa politika elitistička i antidemokratska, a organizacije koje ga podržavaju optužio je da nisu transparentne već liče na mafiju. On je donio zakon, pod čijim pravilima lako može doći do zatvranja Centralnog evropskog univerziteta u Budimpešti čiji je vlasnik  niko drugi do Soroš. Javnosti je jasno stavio do znanja i to da je Sorošev uticaj nedopustiv, na taj način kada su cijelu državu preplavile plakate sa likom Džordža Soroša uz poruku: „Ne dozvolimo da se Soroš poslednji smije“. Isto tako dao je obećanje da će upotrijebiti sve sredstva, ali i tajne službe ukoliko milijarder pokuša na bilo koji način da ga ugrozi. Mišljenja je i da samo politika koju sprovodi može sačuvati hrišćansku vjeru u Evropi od svih nadolazećih opasnosti.

Zvanična Budimpešta na čelu sa Orbanom predstavlja zasad prvog razjarenog bika unutar EU porodice koji ide naprijed, sklanjajući svakog sa strane ko se nađe ispred nje, a posjeduje kojim slučajem drugačije stavove. Trijumf na poslednjim paramlentarnim izborima označava dalju dominaciju Viktora Orbana na mađarskom, ali i buntovnom tronu u Uniji, jer je svoj gard odavno učvrstio, a volja naroda mu daje leigitimitet za svaku odluku koju donese u budućnosti. U korist mu ide i porast talasa euroskepticizma koji još nije nadošao kako bi tek mogao.

Do sad je jasno i stavio do znanja EU da ne želi da ispravlja nesuglasice koje ima sa njima oko raznih pitanja jer ima podršku svog naroda. To je glavni kec u rukavu za odbranu njegove politike, iako kritičari govore o njemu ne kao demokrati, već kao autokrati. Isti on sve to odbacuje i eksplicitan je u tome da u njegovoj zemlji vlada, kako kaže, liberalna demokratija. Dok je za jedne loš, drugi mu daju veliki značaj pa ga i nazivaju svojim učiteljem koji ne predaje, već očitava lekcije svima. Brisel, ukoliko iste ne usvoji, dobija negativnu ocjenu, kritiku i uvredu. To impilicra reciprocitet Brisela, pa se kakva kritika, ali ne baš kao ona Orbanova, „provuče“ kroz saopštenja. U pitanju je ona većina u EP-u koja zavisi od Orbanovih ruku. Sa sigurnošču se može tvrditi da će Brisel biti prinuđen da poštuje i dalje nametnuta pravila od premijera Orbana po principu „trpi i ćuti“. Nego, i na to se pristaje ali uz veliko postojanje straha od pravljenja novih, većih ustupaka ne samo Budimpešti, već i onih drugih koji su pod jakim uticajem orbanizovane Mađarske.

Komentariši

Top