Orban: S Putinom politički dogovor o sporazumu o gasu

Orban: S Putinom politički dogovor o sporazumu o gasu

Mađarski premijer Viktor Obran izjavio je da je s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom postigao “politički dogovor” o sporazumu o gasu.

Orban je novinarima poslije sastanka s Putinom, koji boravi u posjeti Budimpešti, rekao da su ostali samo tehnički detalji da se riješe kako bi se obnovio ugovor o gasu koji će zamijeniti sporazum postignut prije 20 godina a koji ističe u decembru.

“Mađarskoj je potrebna Rusija”, rekao je Orban i dodao da je važno da Rusija bude otvorena za mađarske proizvode, za koje važi ruska zabrana na uvoz prehrabrene robe iz Evropske unije, što je kontramjera na zapadne sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize.

Tokom Orbanove posete Rusiji prije godinu dana, Putin i Orban su sklopili sporni ugovor vrijedan 12,5 milijardi eura o izgradnji dva ruska nuklearna reaktora nadomak Budimpešte. Rusija je tom prilikom Mađarskoj odobrila i kredit od 10 milijardi eura.

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top