Optimistične prognoze za njemačku privredu | Ekonomist

Optimistične prognoze za njemačku privredu

Njemačka privreda se ubacila u veću brzinu zahvaljujući niskoj stopi nezaposlenosti, većim platama i slabom euru, ocijenila je u petak njemačka centralna banka u najnovijim, optimističnijim prognozama.

Pošto je lani ostvarila rast od 1,6 posto, najveća privrede eurozone u ovoj godini bi trebalo da poraste za 1,7 posto. U 2016. godine se može očekivati rast od 1,8 posto, koji bi trebao blago da uspori u 2017. godini, na 1,5 posto. Njemačka privreda je gotovo bila stagnirala sredinom prošle godine, ali ponovno je ojačala krajem godine, zabilježivši rast od 0,7 posto u zaključnom tromjesečju i rast od 0,3 posto u prva tri mjeseca ove godine.

– Njemačka privreda se oporavila nakon zatišja sredinom 2014. godine puno brže nego što se očekivalo i vratilo se na put rasta koji podupire i unutrašnja i vanjska potražnja, navode u Bundesbanci.

Na strani domaće potražnje, gospodarstvu u prilog idu “prednosti vezane za povoljnu situaciju na tržištu rada i značajan rast ličnog dohotka”. To je poduprlo ličnu potrošnju i graditeljske aktivnosti, tumače u centalnoj banci najveće evropske privrede.

Inostrano poslovanje trenutno opterećuju prigušujući učinci iz globalne privrede, ali njihov uticaj neutralizišu deprecijacija eura i poboljšan privredni oporavak u eurozoni, ističu u njemačkoj centralnoj banci.

Dobre prognoze za Njemačku očitavaju se po njima i u pozitivnoj poslovnoj klimi. Odvojeno je Njemačko udruženje trgovine i industrije (DIHK) objavilo da je na samom početku ljeta devet od 10 kompanija u najmanju ruku zadovoljno svojom aktualnom situacijom. I druga istraživanja vodećih institucija, poput onih ekonomskog instituta Ifo i Centra za evropska ekonomska istraživanja donose slične ocjene.

Aktuelni podaci iz privrede su bolji nego što se očekivalo. Tako su podaci ministarstva privrede u petak pokazali rast industrijskih narudžbi od 1,4 posto u aprilu na mjesečnom nivou, što je više nego što se očekivalo. Narudžbe industriji su inače ključni pokazatelj potražnje za njemačkom robom.

Uprkos manjim teškoćama na planu domaćih narudžbi, “opšti trend je i dalje uzlazan. Dodatni impulsi mogu da se očekuju od oporavka privrede u eurozoni”, navodi se u izvještaju ministarstva.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top