Opština Berane traži investitore: Daju zemljište za pet centi godišnje | Ekonomist

Opština Berane traži investitore: Daju zemljište za pet centi godišnje

Opština Berane ponudila je zainteresovanim investitorima zemljište u Biznis zoni Rudeš po zakupnoj cijeni od simboličnih pet centi na godišnjem nivou.

Zemljište za privredne djelatnosti po toj cijeni može se zakupiti na period od pet do čak trideset godina, a nalazi se na mjestu gdje je prije četiri godine osnovan Regionalni biznis centar, kojim gazduje preduzeće koje je osnovalo pet opština sa sjevera.

Ova stimulativna mjera uvedena je nakon posljednje sjednice lokalnog parlamenta, održane protekle sedmice, na kojoj je donijeta odluka o formiranju Biznis zone Rudeš, čiji je cilj, kako je rečeno, podrška ekonomskom razvoju opštine, podsticanje investicija i otvaranja novih radnih mjesta.

Opštinski menadžer Vladan Đaković objašnjava da se novoformirana Biznis zona u Beranama prostire na šesnaest i po hektara površine i i da obuhvata niz privrednih djelatnosti, kao što su drvna, agro i prerađivačka industrija, prerada prehrambenih mliječnih proizvoda i bezalkoholnih pića, zatim gotovih jela, proizvoda mesa, mesnih proizvoda, te skadištenje i hladnjače.

– Tu su informacije i komunikacije, stručne – naučne djelatnosti, kao i magacini poluotvorenog i zatvorenog tipa, radni pogoni prerade, dorade, pakovnja i ekspedicije, robno-distributivni centri, kao i druge uslužne djelatnosti – kazao je Đaković, pišu Vijesti.

Prema njegovim riječima, novina u osnivanju biznis zone jeste da je prilagođena svi važećim državnim zakonima, da ima potrebne saglasnosti Ministarstva ekonomije i Agencije za zaštitu konkurencije.

– Olakšice koje se daju korisnicima biznis zone ogledaju se kroz oslobađanje svih lokalnih taksi, u gotovo stoprocentnom iznosu. Takođe, one se u biznis zoni mogu kombinovati sa državnom pomoći tako da potencijalni investitori u nekim slučajevima, na osnovu visine svoje investicije, mogu da ostvare povrat uloženog novca čak i do sedamdeset odsto – kaže Đaković.

Biznis zona u Beranama ima preko 30 parcela i nekoliko objekata, koji će prema njegovim riječima, rado biti ustupljeni potencijalnim investitorima.

– Biznis zona ima veoma dobru saobraćajnu infrastrukturu. Opština Berane je ove godine za sva potrebna ulaganja u biznis zoni opredijelila budžet u visini od oko trideset hiljada eura, tako da će radovi ubrzo početi – ističe Đaković.

Menadžer Opštine Berana dodaje da se finansijske olakšice u Biznis zoni odnose na ulaganja u imovinu, troškove zarada za otvaranje novih radnih mjesta i troškove ulaganja u infrastrukturu.

– Cilj osnivanja biznis zone Rudeš je otvaranje novih radnih mjesta u Beranama, koje važe za grad sa najvećom nezaposlenošću u Crnoj Gori. Očekujemo da se zahvaljujući olakšicama u biznis zoni, u Beranama do kraja 2019. godine otvori makar dvadeset radnih mjesta – rekao je Đaković.

Sa pijedestala najrazvijenijih opština u Crnoj Gori u vrijeme eks Jugoslavije, Berane je nakon tranzicije i gašenja industrijskih potencijala, palo na dno ljestvice razvijenosti sa stopom nezaposlenosti od čak pedeset i sedam procenata.

_______________________________________________________________________________

Izvor: Vijesti

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top