Opšti štrajk u Grčkoj | Ekonomist

Opšti štrajk u Grčkoj

Grčki radnici krenuli su u štrajk zbog višegodišnjih rezova i novih mjera štednje koje stupaju na snagu nakon što ovoga ljeta istekne treći međunarodni paket pomoći.

Neki su avioni prizemljeni, brodovi ne isplovljavaju iz luka, a javni prevoz je poremećen tokom jednodnevnog opšteg štrajka koji su organizovalii najveći grčki sindikati iz privatnog i javnog sektora GSEE i ADEDY.

Od izbijanja krize 2009. godine, Grčka je dobila 260 milijardi evra pomoći u zamjenu za sprovođenje oštrih mjera štednje poput otpuštanja u javnim službama, povećanje poreza i smanjenja penzija.

Centrom Atine prošli su radnici, penzioneri i studenti, a štrajku su se pridružili i novinari.

Uprkos protivljenju većeg dijela javnosti, premijer Aleksis Cipras potpisao je 2015. trenutni paket pomoći koji ističe u avgustu.

Njegova vlada pristala je na zahtjeve kreditora da u 2019. i 2020. dodatno smanji penzije i poveća poreze, ali je obećala da će nakon toga ponovo uvesti kolektivne pregovore i povećati minimalnu platu.


Izvor: N1

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top