Oprezna trgovina na azijskim tržištima | Ekonomist

Oprezna trgovina na azijskim tržištima

Na azijskim se berzama u četvrtak trguje nesigurno nakon što su dan prije na Wall Streetu cijene dionica u tehnološkom sektoru ponovo pale, dok je dolar blago ojačao.

MSCI Asia Pacific Index ojačao je blagih 0,1 posto, nakon što je većinu dana proveo na negativnoj teritoriji.

Shanghai Composite Index oslabio je 0,1 posto, na Hang Seng pao je 0,2 posto dok je australsko tržište oslabilo 0,6 posto. Kospi je podignut 0,1 posto.

I dok opasnost od globalnog trgovinskog rata ne jenjava, a analitičari kažu kako će dio tereta azijskim investitorima skinuti smanjene tenzije oko Sjeverne Koreje.

U drugom je planu ostala druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju ekonomija porasla 2,9 posto na godišnjem nivou, a ne 2,5 posto, koliko je pokazala prva procjena.

Ako će idućih mjeseci rast inflacije pratiti brzi rast ekonomije, američka centralna banka Fed mogla bi ubrzati i tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu dionica, kažu analitičari.


 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top