Opet se probijaju rokovi za Turski tok

Rizici od pomjeranja rokova izgradnje Turskog toka postoje, ako se potpisivanje međuvladinog sporazuma Rusije i Turske odloži, kaže Aleksandar Novak.

“Ti rokovi su bili dogovoreni između nas”, podsjetio je ruski ministar energetike.

“Ako dokument o prvoj liniji ne bude potpisan u dogovoreno vrijeme, onda će se i rokovi pomjeriti”, kazao je Novak.

U maju je šef Gasproma Aleksej Miler najavio da bi u decembru 2016. godine trebalo da bude završena izgradnja prve linije gasovoda. Juče je ministar energetike Rusije najavio da je Moskva spremna da potpiše međuvladin sporazum u narednih nedjelju-dvije. Prema njegovim riječima, sve zavisi od turske strane. Rusija je svoj predlog sporazuma uputila turskoj strani na razmatranje.

Ranije je izvor u Ministarstvu energetike rekao Tasu da je na nivou šefova država (Rusije i Turske) postignuta saglasnost o etapnoj realizaciji projekta. Na taj način, strane usaglašavaju dokumenta o prvoj liniji gaosovoda koje će isporučivati ruski gas isključivo za potrebe Turske.

Međuvladin sporazum o drugoj, trećoj i četvrtoj liniji Turskog toka, koje će, kako se očekuje, isporučivati gas za zemlje Evropske unije, biće odvojen u poseban dokument, objasnio je izvor u ruskom ministarstvu.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top