Opet pad nafte, čeka se SAD

Opet pad nafte, čeka se SAD

Njujork/London — Terminske cijene nafte su danas bile mješovite, uoči objavljivanja izvještaja o američkim nedjeljnim zalihama nafte, za koje analitičari očekuju da su uvećane.

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 16 centi na 49,12 dolara, dok je nafta tipa “brent” za aprilsku isporuku u Londonu poskupila 13 centi na 58,79 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Cijene WTI i “brent” nafte su od početka nedjelje oštro pale, budući da su trgovci zabrinuti oko obilnih globalnih zaliha i usporavanja privrednog rasta.

“Zalihe u SAD su po svoj prilici porasle, a to je loše za globalne cijene, koje će dodatno padati”, navodi analitičar sidnejske firme Fet profits Dejvid Lenoks. Stručnjaci koji su učestvovali u Blumbergovoj anketi prognoziraju da su zalihe sirove nafte u najvećoj svjetskoj privredi u nedelji zaključno sa 20. februarom porasle za 3,75 miliona barela.

Investicioni analitičar singapurske firme “Filip fjučers” Danijel Ang navodi da globalne zalihe neće biti smanjene ukoliko SAD ne smanje proizvodnju nafte sa sadašnjeg nivoa od oko 9,2 miliona barela dnevno.

 Izvor: Tanjug

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top