Opel se povlači iz Rusije

 

Sankt Peterburg — Američki proizvođač automobila Dženeral motors odlučio je da polovinom godine prekine proizvodnju automobila marke “Opel” u svojoj fabrici u Sankt Peterburgu.

Fabrika u Sankt Peterburgu će biti konzervirana, a ove godine će takođe biti prekinuto ugovorno sklapanje automobila te marke u objektima grupe GAZ u Nižnjem Novogorodu, prenio je Interfaks.

Planovi ove kompanije će takođe pogoditi i prodaju “Opela” u Rusiji. “Opel” će u potpunosti napustiti rusko tržište do kraja decembra 2015. godine, a prestaće i prodaja većine modela “ševroleta”, navodi se u saopštenju.

Dženeral motors će se fokusirati na premijum segment ruskog tržišta pomoću vozila “kadilak” i legendarnih američkih modela “ševroleta”, kao što su “korveta”, “kamaro” i “tahoe”.

Kako je ranije objavljeno, prodaja novih putničkih automobila u Rusiji u februaru ove godine smanjena je 37,9 odsto, na 128.298 vozila, u poređenju sa 205.526 automobila u februaru 2014. godine.

Pad tržišta automobila je ubrzan, u januaru je smanjenje iznosilo 24,4 odsto, a za prva dva mjeseca ove godine prodaja novih automobila je opala 32,1 odsto, na 243.826 jedinica.

“Automobilsko tržište ulazi u fazu oštrog usporavanja i u februaru je bio samo početak tog usporavanja. Svi se slažu da će narednih nekoliko mjeseci biti veoma teški i da prodaja još nije dostigla dno. Dobre makroekonomske vijesti, kao što su stabilizacija rublje, daju nadu u poboljšanje situacije u dugoročnoj perspektivi. Međutim, do tada učesnici na tržištu će morati da se naoružaju strpljenjem i izdržljivošću”, rekao je prije nekoliko dana predsjednik Komiteta proizvođača automobila Asocijacije evropskog biznisa Jorg Šrajber.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top