OPEK: Tržišta će biti prezasićena naftom u 2017. | Ekonomist

OPEK: Tržišta će biti prezasićena naftom u 2017.

Tržišta će u 2017. godini biti uveliko prezasićena naftom, upozorila je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), prenosi britanski list Fajnenšel tajms.

Naftni kartel je istovremeno povećao prognozu proizvodnje u nečlanicama OPEK-a zbog aktiviranja novih bušotina i veće od očekivane otpornosti američkih proizvođača nafte iz uljnih škriljaca na niske cijene “crnog zlata”.

Proizvodnja van članica OPEK-a će, kako je saopšteno, naredne godine porasti za 200.000 barela dnevno, iako je prethodnog mjeseca projektovan pad od 150.000 dnevno.

Razlog revizije je, kako poručuju iz OPEK-a, početak rada naftnog polja Kašagan u Kazahstanu, prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

Prosječna tražnja za naftom iz članica OPEK-a će iznositi 32,48 miliona barela dnevno u 2017. godini, navodi se u mjesečnom izvještaju naftnog kartela, što je niže u odnosu na prethodnu projekciju od 33,01 miliona barela, prenosi agencija Rojters.

Članice OPEK-a su u avgustu zadržale proizvodnju blizu višegodišnjeg maksimuma, budući da su proizvele 33,24 miliona barela nafte dnevno.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top