OPEK smanjio tražnju nafte | Ekonomist

OPEK smanjio tražnju nafte

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) srezala je svoju procjenu tražnje nafte u svijetu za 2016. godinu, pošto tržišta u usponu posustaju.

Niske cijene nafte bi trebalo da su dovoljne da zadrže blagi rast potražnje iduće godine u smislu volumena, ali su i blizu toga da zaustave ekspanziju resursa u zemljama koje nisu u sastavu OPEK-a, navodi se u mjesečnom izveštaju naftnog kartela, a prenosi agencija AFP.

Bolji od očekivanog privredni rast u SAD i evrozoni naveo je OPEK da projekciju globalne tražnje nafte za 2015. poveća na 1,46 miliona barela dnevno, što je za oko 84.000 barela više u odnosu na raniju procjenu, dok je prognoza globalne tražnje nafte za 2016. godinu oborena na 1,29 miliona barela dnevno zbog, kako je saopšteno, projektovanog usporenog ekonomskog rasta u zemljama Latinske Amerike i Kini.

“Iako je grupa zemalja u usponu u proteklim godinama bila ključni pokretač rasta, postalo je jasno da privredni rast u ovoj grupi počinje da usporava”, navodi se u izvještaju OPEK-a, i dodaje da i niske cijene nafte takođe počinju da utiču na proizvodnju.

“Proizvodnja nafte u SAD počinje da pokazuje znakove usporavanja, što bi moglo da doprinese smanjenju neravnoteža na naftnom tržistu”, navodi se u izvještaju.

Uprkos tome, OPEK je predvidio neznatan rast američke proizvodnje nafte u narednoj godini, na 13,97 miliona barela dnevno sa ranije prognoziranih 13,75 miliona barela, kao i rast proizvodnje nafte iz škriljaca, ako cijene ostanu na aktuelnom nivou.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top