OPEK oborio naftu - pala još 10% | Ekonomist

OPEK oborio naftu – pala još 10%

Cijene nafte su minimalno porasle, ali su se zadržale blizu višegodišnjeg minimuma usljed zabrinutosti da će obimne globalne zalihe opstati i u narednoj godini.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u januaru poskupila je 23 centa na 37,39 dolara za barel, a sirova nafta tipa “brent” za 33 centa na 40,44 dolara, takođe za januarske isporuke, prenosi agencija Frans pres.

Od prošlog petka, kada su članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučile da ne smanjuju aktuelni visok nivo proizvodnje, uprkos prezasićenosti globalnog tržišta, cijene nafte su izgubile preko devet odsto vrijednosti.

Ipak, dobre vijesti su u srijedu stigle iz SAD, kada je američko ministarstvo energetike saopštilo da su zalihe nafte pale za 3,6 miliona barela u nedjelji završno sa 4. decembrom, što je pružilo podsticaj cijenama, jer signalizira na blagi oporavak potražnje.

“Cjelokupno tržište ostaje slabo zbog obimnih globalnih zaliha i odluke OPEK-a da zadrži nepromijenjenu kvotu proizvodnje”, izjavio je tržišni strateg kompanije EY, Sandžev Gupta.

Dodao je da će investitori pomno pratiti zasijedanje američke Uprave federalnih rezervi, koje se održava naredne nedjelje, pošto će sirovine izražene u dolarima poskupiti ako skoči vrijednost dolara.

 

Iyvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top