OPEK jača kartel, vraća se Indonezija | Ekonomist

OPEK jača kartel, vraća se Indonezija

Indonezija je podnijela zvaničan zahtev da se vrati u članstvo Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), saopštio je danas taj naftni kartel.

Članice OPEK-a su pozdravile taj potez nakon što je Indonezija u junu obznanila tu svoju namjeru, prenosi agencija AFP.

Resursima bogata Indonezija, najveća privreda jugoistočne Azije, bila je dio OPEK-a gotovo 50 godina, sve do 2009. godine kada je obustavila svoje članstvo pošto je postala neto uvoznik nafte.

Njen povratak u naftni kartel se posmatra kao način da ta zemlja dobije pristup jeftinijem snabdijevanju naftom, jer je potražnja skočila usljed pada domaće proizvodnje.

“Indonezija je podnijela službeni zahtjev Organizaciji zemalja izvoznica nafte za reaktiviranje svog punopravnog članstva u organizaciji”, navodi se u saopštenju OPEK-a, čije je sjedište u Beču.

Iz OPEK-a su poručili da će indonežanski ministar energetike Sudirman Said biti pozvan da prisustvuje narednom sastanku kartela 4. decembra u glavnom gradu Austrije, a koji će “obuhvatiti i formalnosti u vezi sa reaktiviranjem članstva Indonezije”.

“Indonezija je uveliko dio istorije OPEK-a. Pozdravljamo njen povratak u Organizaciju”, dodaje se u saopštenju naftnog kartela.

U statutu OPEK-a stoji da svaka država sa značajnim neto izvozom sirove nafte može da postane punopravna članica te organizacije, ali se takođe navodi i da postoji mogućnost pridruženog članstva i to za one zemlje koje nemaju kvalifikacije za punopravno članstvo, što će, kako ocjenjuju analitičari, verovatno biti put koji će Indonezija slijediti, prenosi francuska agencija.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top