OPEC ne želi cijenu nafte veću od 60 dolara? | Ekonomist

OPEC ne želi cijenu nafte veću od 60 dolara?

Saudijska Arabija i nekoliko drugih najvećih proizvođača, poput UAE, Kuvajta i Katara, žele cijenu nafte oko 60 dolara po barelu do kraja ove godine, navodi Reuters pozivajući se na nekoliko izvora iz OPEC-a i naftne industrije.

Nivo od 60 dolara bi vjerovatno podstakao investicije u nova naftna polja, a istovremeno ne bi doveo do naglog rasta proizvodnje iz škriljaca u SAD, rekli su neimenovani izvori za britansku agenciju.

Članice OPEC-a i 11 drugih proizvođača izvan kartela, uključujući i Rusiju dogovorili su da u prvoj polovini 2017. smanje proizvodnju za skoro 1,8 miliona barela dnevno. Prvo rezanje globalne proizvodnje nafte, u osam godina, ima za cilj balansiranje ponude i potražnje na tržištima, te povećanje cijena energenta.

Cijene sirove nafte su porasle za više od 14% od novembra prošle godine kada je postignut dogovor, ali se i dalje trguje oko nivoa 56 dolara za barel, uprkos visokom stepenu implementacije sporazuma.

Zvanićnici OPEC-a su više puta ponovili da kartel ne cilja određenu cijenu nafte već da je njihov fokus na globalnim zalihama i balansu tržišta.

Međutim, iza zatvorenih vrata, piše Reuters, Rijad i njihovi saveznici priželjkuju viši nivo cijena, jer niska cijena pritiska njihove budžete.

Međutim, oni ne žele da cijena bude previše visoka jer bi to onda ohrabrilo konkurente iz SAD da povećaju proizvodnju nafte iz škriljaca. Američka proizvodnja iz škriljaca bila je pogođena padom cijena nafte, ali su nove tehnologije omogućile da se industrija brzo prilagodi promjenama cijena.

“Oni (Saudijska Arabija) žele cijene nafte na nivou 60 dolara do kraja ove godine. To je dobro za (naftne) investicije”, rekao je za Reuters izvor upoznat sa ovom temom iz zalivske industrije nafte.

“OPEC, a naročito Saudijska Arabija želi više cijene” ne samo radi investicija u buduće naftne projekte, već i zbog toga što planira privatizaciju svoje kompanije Saudi Aramco, koja je u vlasništvu države.

Od sredine 2014. godine otkazani su, ili odloženi, naftni projekti vrijedni milijarde i milijarde dolara. Pad investicija u naftne projekte izazvao je zabrinutost da bi to moglo uzrokovati deficit na tržištu i pooštriti cijene.

U ovom je trenutku potrebno četiri godine da bi se na novom naftnom polju počelo sa proizvodnjom, dok je za proizvodnju iz škriljaca potrebno tek nekoliko mjeseci.

“Generalno, nivo cijena od oko 60$ u ovoj godini je optimalan jer neće ohrabrivati veću proizvodnju iz škriljaca, rekao je za britansku agenciju izvor iz OPEC-a i dodao da se očekuje rast proizvodnje iz škriljaca za oko 300.000 barela dnevno.

“Međutim, i ako proizvodnja iz škriljaca poraste za toliko, tržište je u mogućnosti da apsorbuje to povećanje, naročito u hladnim zimskim mjesecima, kada je potražnja najveća”, rekli su izvori u OPEC-u.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top