OPEC: Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte daje rezultate | Ekonomist

OPEC: Dogovor o smanjenju proizvodnje nafte daje rezultate

Zalihe sirove nafte počinju da padaju, što je znak da rezanje proizvodnje koje se sprovodi ove godine vodi ka uravnoteženju tržišta, izjavio je generalni sekretar Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) Mohamed Barkindo.

„Ja i dalje gajim oprezni optimizam da se tržište već vraća u ravnotežu. Počeli smo da registrujemo opadanje nivoa zaliha”, rekao je Barkindo u nedjelju novinarima u Bagdadu, prenosi agencija „Bloomberg”.

Višak od oko procijenjenih 285 miliona barela nafte na zalihama kočio je oporavak cijena i pored toga što su OPEC i pojedine nečlanice naftnog kartela smanjile pumpanje.

Šest članica OPEC-a i Oman podržavaju produženje sporazuma o rezanju proizvodnje i posle juna, pri čemu Saudijska Arabija i Kuvajt navode da zalihe nafte moraju da padnu na nivo petogodišnjeg prosjeka.

Nafta je prošle nedjelje zabilježila najveći sedmični rast cijena u ovoj godini zbog spekulacija da će OPEC produžiti rok sporazuma o smanjenju proizvodnje, nakon što je izvještaj američke vlade pokazao da su rafinerije u toj zemlji povećale upotrebu sirove nafte najviše u gotovo tri godine, i da su zalihe goriva opale.

Kompanija za finansijske usluge “Morgan Stanley” navela je u odvojenom izvještaju da su zalihe sirove nafte, uključujući i one u Kini, Japanu i na plutajućim terminalima širom svijeta, smanjene ove godine za 72 miliona barela.

Irak, koji je prvobitno tražio izuzeće iz OPEC-ove akcije rezanja produkcije, u martu je sa 98 odsto prilagodio svoju proizvodnju utvrđenoj kvoti, pokazali su juče revidirani podaci o proizvodnji, kazao je irački ministar za naftu Džabar Al-Luaibi danas novinarima u Bagdadu.

Falah Al-Amri, generalni direktor iračke Državne organizacije za trgovanje naftom (SOMO) rekao je da je do prošlog četvrtka, dan prije završetka mjeseca, Irak u martu pumpao 4,46 miliona barela dnevno.

Prema OPEC-u, Irak je prihvatio da smanji proizvodnju za 210.000 barela dnevno na 4,35 miliona barela dnevno.

Barkindo je istakao da je dobio uvjeravanja da će Iračani u potpunosti prilagoditi pumpanje utvrđenoj kvoti, navodi „Bloomberg”

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top