Opasan virus prijeti bankama i velikim kompanijama | Ekonomist

Opasan virus prijeti bankama i velikim kompanijama

Sigurnosni stručnjaci već duže vrijeme upozoravaju banke, financijske i državne institucije te kompanije na veliku opasnost koju predstavlja virus Dridex putem kojeg cyber kriminalci preuzimaju kontrolu nad računalima i kradu lozinke i druge osjetljive finansijske podatke. Britanski stručnjaci nedavno su pronašli bazu podataka s čak 385 miliona e-mail adresa koje se kriminalci koriste za napade i širenje virusa, a iako se ovaj virus koristi za napade na institucije širom svijeta, najugroženiji su korisnici u Velikoj Britaniji, napominju na The Telegraphu. Trenutno je u toku velika međunarodna istraga u kojoj se pokušavaju pronaći osobe koje stoje iza ovih napada, a dosadašnji tragovi vode prema serverima u Rusiji.

Obavještajne službe i policija već nekoliko mjeseci pokušavaju ugasiti navedene servere i izvor napada, a nedavno su uhapšene dvije osobe povezane s ovim napadima koje trenutno čekaju izručenje u SAD. Riječ je o 30-godišnjaku iz Moldavije koji je uhapšen na Cipru te 27-godišnjem Rusu koji je uhapšen u Norveškoj, a obojica navodno pripadaju skupini cyber kriminalaca iz zemalja istočne Europe koja je poznata kao ‘The Business Club’ i koja je odgovorna za krađu više od sto miliona dolara od kompanija širom svijeta korištenjem ranijih verzija Dridexa. Poznati stručnjak za cyber sigurnost Brian Kerbs rekao je kako je teško navesti neku kompaniju koja nije postala žrtva Dridexa, a dodao je kako su e-mailovi putem kojih se širi ovaj virus prvenstveno usmjereni napadima na finansijske odjele kompanija, no on sumnja kako se baza podataka s ovim mailovima prodaje na najopasnijem mjestu na internetu, dark webu.

Izvor:zimo

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top