Oglašavanje na internetu će nadmašiti televiziju | Ekonomist

Oglašavanje na internetu će nadmašiti televiziju

Zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja putem mobilnih telefona i tablet računara, oglašavanje na internetu će nadmašiti televizijsko do 2017. godine, procjenjuje Zenith Optimedia.

Ta kompanija za zakup oglasnog prostora, u vlasništvu agencije Publicis, u ponedjeljak je objavila analizu u kojoj procjenjuje da će se udio oglašavanja putem mobilnih uređaja – pametnih telefona i tablet računara – u razdoblju od 2014. do 2017. u svijetu udvostručiti, na 12,9 posto, dok će ukupno oglašavanje na internetu dosegnuti udio od 28 posto. Cjelokupnom rastu oglašavanja u tom razdoblju će doprinijeti sa 70 posto.

Zenith Optimedia definiše globalnu potrošnju na oglašavanje podacima s 12 najvećih oglašavačkih tržišta u svijetu.

“Internet se brzo pokazao kao dominantni oglašavački medij i po sadašnjim trendovima prestićiće televiziju do kraja decenije. Rapidno raste vrijeme koje gledaoci provode prateći online video sadržaje na svojim laptopovima, tabletima i pametnim telefonima, a oglašivači preusmjeravaju svoje budžete na online medije kako bi pratili te trendove”, kazao je Steve King, izvršni direktor Zenith Optimidije.

Analiza te kompanije pokazuje da bi u iduće dvije godine internet mogao da postane dominantni oglašavački medij u Kini, Njemačkoj, Finskoj, Irskoj i na Novom Zelandu, a već je sada najveći oglašavački medij u Australiji, Kanadi, Danskoj, Holandiji, Švedskoj i Britaniji.

Zenith takođe procjenjuje da će u ovoj godini rast potrošnje na oglašavanje u svijetu porasti za 4,2 posto, na 531 milijardu dolara.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top