OECD veoma zabrinut za stanje globalne ekonomije | Ekonomist

OECD veoma zabrinut za stanje globalne ekonomije

 

Globalna ekonomija možda nije dovoljno snažna da odoli rizicima povećanih tržišnih barijera, valutnoj i berzanskoj volatilnosti, smatraju u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Iako prognoziran ove i sljedeće godine, rast je ipak previše spor i postoji mnogo prijetnji koje ga mogu poremetiti. OECD očekuje da ove godine globalna ekspanzija dostigne 3,3 procenta, u odnosu na 3 procenta u 2016. godini, i da se dodatno poveća u 2018. Ali taj rast će ostati manji od svog prosjeka u odnosu na dvije decenije prije finansijske krize zbog slabih investicija i prihoda od produktivnosti.

“Imamo ubrzavanje ali sam zabrinuta jer je ono ipak nedovoljno da bi se postigao oporavak,” izjavila je u intervjuu glavna ekonomistkinja OECD-a Catherine Mann. “Još uvijek imamo spor, nedovoljan rast produktivnosti i konstantnu nejednakost. Spojite to dvoje i teško je vidjeti profil snažne potrošnje i investicija koji je potreban da stvari stvarno krenu na bolje.”

Iako nije navedeno u izvještaju, neke zabrinutosti se odnose na politike administracije američkog predsjednika Donalda Trumpa, uključujući njegove prijetnje da će uvesti poreze državama za koje on smatra da uživaju nezaslužene povoljnosti.

“Smatramo da će se vrlo brzo desiti dinamičan odgovor na povećani protekcionizam, tako da imamo prilično značajno negativno predubjeđenje o tome kako će se sve to  odraziti na rast,” rekla je Mann. “Ono što pod tim podrazumijevamo je da će kompanije odgovoriti povećanjem cijena i smanjenjem trgovinskih tokova.”

OECD je istakla potencijalnu volatilnost deviznih kurseva mijenjanja kamatnih stopa. Američke Federalne rezerve prognoziraju povećanje kamatnih stopa sljedeće nedjelje što može biti početak serije kolebanja ove godine. S druge strane, Evropska Centralna banka sprovodi svoj stimulativni program za 2017. godinu.

“Iako se rizici neće trenutno materijalizovati, vrlo vjerovatno će se pojaviti posljedice u vidu mnoštva velikih šokova, vjerovatno u međusobnoj interakciji, što će se negativno odraziti na oporavak,” stav je OECD-a.

Turska je među zemljama koje su najviše izložene jačanju dolara zbog svog spoljnjeg duga koji je veći od 50 procenata bruto domaćeg proizvoda, od čega je pola u dolarima, dok se generišu mali valutni prihodi od izvoza. Meksiko takođe ima značajna zaduženja u dolaru u vrijednosti od oko petine BDP, iako je izvoz u dolarima djelimično zaštićen, tvrdi OECD.

Politički rizici se takođe mogu produbiti, naročito u Evropi gdje su u Njemačkoj, Francuskoj i Holandiji izbori u toku. Povjerenje u nacionalne vlade je naglo opalo od 2007., naročito u Francuskoj, SAD-u i Grčkoj, prema podacima OECD-a.

“Opadajuće povjerenje u nacionalne vlade i niže povjerenje glasača u političke sisteme mnogih zemalja predstavlja dodatnu otežavajuću okolnost za vlade da sprovedu i podrže političke agende neophodne za postizanje jakog i sveobuhvatnog rasta” rekli su u OECD-u.

Izvor: Bloomberg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top