OECD: SAD i Velika Britanija usporavaju rast globalne ekonomije | Ekonomist

OECD: SAD i Velika Britanija usporavaju rast globalne ekonomije

Značajno ubrzanje globalnog ekonomskog rasta ove godine je manje vjerovatno nakon što su izgledi za privrede SAD-a, Velike Britanije i Rusije oslabili, navela je Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), pozivajući se na vodeće indikatore koji ukazuju na rane signale ubrzavanja ili usporavanja ekonomske aktivnosti.

Prema podacima za maj, OECD navodi da su Francuska i Kina zabeležili brži rast, ali da su ove pozitivne vijesti neutralisane “trenutnim” znacima slabljenja u najvećoj svjetskoj ekonomiji, ali i u Velikoj Britaniji, Italiji i Rusiji.

Ekonomski rast će svekako ubrzati ove godine, ali ne u mjeri u kojoj je bilo očekivano.

Lideri G20 na zasijedanju u Hamburgu tokom vikenda su zaključili da su izgledi “ohrabrujući”, ali da je “brzina rasta i dalje slabija od željenog nivoa”.

Početkom godine su vodeći indikatori ukazivali na ubrzanje američkog privrednog rasta, prije svega na bazi očekivanja da će nova administracija povećati infrastrukturnu potrošnju i sprovesti poresku reformu. Ali ova nadanja su raspršena, kao i očekivanja velikog rasta nakon lošeg prvog kvartala.

U međuvremenu, i Velika Britanija trpi pritiske usljed slabije lične potrošnje, koja je uslijedila nakon skoka inflacije posle oštrog slabljenja funte prouzrokovanog odlukom o Brexitu.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top