OECD blago podigao procjene rasta globalne ekonomije u 2017. | Ekonomist

OECD blago podigao procjene rasta globalne ekonomije u 2017.

Globalna ekonomija ojačala je zahvaljujući monetarnim i fiskalnim podsticajima koji su podržali rast u većini zemalja, objavila je u utorak u najnovijim ekonomskim prognozama Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Međunarodna organizacija procjenjuje da će globalna ekonomija ove godine rasti po stopi od 3,6 posto, za nijansu snažnije od 3,5 posto koliko su iznosile procjene u septembru. Ujedno su potvrdili i projekciju za 2018. godinu, prema kojoj bi aktivnosti trebalo da porastu 3,7 posto. Za 2019. predviđaju rast od 3,6 posto.

U SAD, najvećoj svjetskoj ekonomiji, rast bi u ovoj godini trebalo da dostigne 2,2 posto, a potom da ubrza na 2,5 posto u 2018. godini. U 2019. bi trebalo da uspori na 2,1 posto.

Ekonomija eurozone ove godine očekuje rast od 2,4 posto, koji bi u 2018. trebalo da uspori na 2,1 posto, pa na 1,9 posto u 2019. godini, objavio je u OECD u najnovijim ekonomskim projekcijama.

U Velikoj Britaniji se očekuje nastavak usporavanja ekonomskih aktivnosti zbog neizvjesnosti u vezi sa ishodom pregovora o Brexitu i uticaja više inflacije na kupovnu moć građana.

Za ovu godinu OECD predviđa rast britanske ekonomije od 1,5 posto, koji bi trebalo da dodatno uspori sljedeće godine, na 1,2 posto, te na 1,1 posto u 2019.


Izvor: GdeInvestirati/SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top