Održivom dinamikom isporuke i proizvodnje, Hermes prihodovao 5,2 milijarde eura | Ekonomist

Održivom dinamikom isporuke i proizvodnje, Hermes prihodovao 5,2 milijarde eura

Francuski proizvođač luksuzne robe Hermes obavijestio je o rastu neto dobiti u 2016. na 1,1 milijardu eura , što je 13 posto više u odnosu na prethodnu godinu, no nešto ispod prognoze analitičara u istraživanju Faktseta.

Porast prodaje njegovih prepoznatljivih kožnih torbi osigurao je ovoj kompaniji prošle godine dobit veću od milijardu eura, po prvi put u istoriji kompanije.

 Kompanije je u martu objavila da su joj prihodi od prodaje dostigli rekordnih 5,2 milijarde eura.

Hermesov izvršni direktor Aksel Dumas tokom telekonferencije na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja je izjavio da su postigli nove rekorde, a to dokazuje dobra poslovna performansa u prošloj godini.

Kompanija rekordne rezultate pripisuje 14-postotnom skoku u poslovanjima kožnim proizvodima, koje uključuje i njegove slavne torbe, između ostalih i legendarni model Birkin.

Nedavna ulaganja u nove pogone pomogla su Hermesu da podmiri rastuću potražnju za svojim kožnim proizvodima.

– Razvoj je poduprt održivom dinamikom isporuka i proizvodnje, povećali smo kapacitete proizvodnje sa tri nova pogona u Francuskoj, navela je kompanija prilikom objave svojih poslovnih rezultata.

Hermes je najavio isplatu dividende od 3,75 eura po dionici, u odnosu na 3,35 eura u prošloj godini.

Prodaja parfema takođe je porasla, za devet posto, dok je prodaja odjeće ostala nepromijenjena, a satova smanjena za tri posto. Kompanija je ostvarila rast prodaje na svim svjetskim tržištima.

Rekordno je bilo i povećanje operativne marže na 32,6 posto u odnosu na ukupnu prodaju, no veći dio 0,8 postotnih bodova rasta nastao je uslijed povoljnih kretanja na valutnim tržištima.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top