Odobrili 130 kredita za grijanje na biomasu | Ekonomist

Odobrili 130 kredita za grijanje na biomasu

U okviru treće faze programa “Energy Wood” do sada je odobreno više od 130 kredita, odnosno iskorišćeno je više od polovine raspoloživih sredstava, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Ministarstvo je 16. oktobra počelo implementaciju programa Energy Wood III, čiji ovogodišnji budžet iznosi 85 hiljada eura.

“Energy Wood građanima omogućava da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3,5 hiljada eura, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, odnosno peći i kotlova, na moderne oblike biomase, odnosno pelet i briket”, navodi se u saopštenju.

Zainteresovani građani za beskamatne kredite mogu aplicirati u Atlas banci, Hipotekarnoj, NLB i Prvoj banci, koje su partneri na programu.

“Kompanije koje su stekle status kvalifikovanog distributera/instalatera i koje će biti zadužene za prodaju, ugradnju, puštanje u rad i održavanje sistema za grijanje, a koji su odobreni u okviru programa Energy Wood III, su podgoričke kompanije Energy Team, Home systems, Plam inženjering i Veneta Plamen, zatim Energos iz Pljevalja i bjelopoljski Mikromont”, precizira se u saopštenju.

Postupak apliciranja za beskamatni kredit je jednostavan, pri čemu građanin najprije stupa u kontakt sa nekim od izabranih distributera/instalatera, od kojeg dobija preporuku koji sistem za grijanje bi bio najpogodniji za stambeni objekat u kojem boravi.

“Nakon što izabere sistem, građanin od instalatera dobija ponudu za isporuku i ugradnju sistema, odnosno profakturu sa kojom odlazi u jednu od izabranih banaka, gdje aplicira za beskamatni kredit. Nakon što banka odobri zahtjev za kredit, kvalifikovani distributer/instalater ugrađuje sistem za grijanje u stambenom objektu korisnika, a klijent banci otplaćuje beskamatni kredit u jednakim mjesečnim ratama”, objasnili su iz Ministarstva.

U prethodne dvije faze ovog programa, koje su realizovane uz podršku luksemburške agencije za razvojnu saradnju, odnosno na osnovu granta Vlade Norveške, ugrađeno je ukupno 775 sistema za grijanje na pelet i briket širom Crne Gore.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top