Odobreno skoro tri miliona eura kredita

Banke su u prvih devet mjeseci ove godine odobrile kredite od ukupno 2,99 milijardi eura, što je pad od 2,1 odsto na mjesečnom nivou.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), u odnosu na septembar prošle godine odobreno je 10,7 odsto više kredita.

Odnos između kredita i depozita na kraju septembra ostao je nepromijenjen u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,86, navodi se u novom Biltenu CBCG.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 74,6 odsto.

Ukupni depoziti su na kraju septembra u odnosu na avgust bili manji 2,1 odsto i iznosili su 3,46 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 10,3 odsto.

Oročeni depoziti činili su 33,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 66 odsto. Preostalih 0,5 odsto odnosilo se na sredstva na escrow računu.

U strukturi oročenih depozita najveće učešće imali su oni ročnosti od tri mjeseca do jedne godine, 46,9 odsto. Depoziti ročnosti od jedne do tri godine činili su 39,1 odsto.

Ukupni depoziti stanovništva na kraju septembra iznosili su 1,31 milijardu eura, 0,5 odsto manje u odnosu na avgust, dok su u odnosu na isti mjesec prošle godine porasli 9,3 odsto.

U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 45,7 odsto, a oni po viđenju 54,3 odsto.


 

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top